Tani, prosty i sycący obiad robię w jednym garnku. Ten przepis ratuje mnie, gdy brak czasu

Dodano:
Danie jednogarnkowe z kurczaka Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Co ugotować, gdy brakuje czasu i pomysłu? Mam sprawdzony sposób na smaczny, szybki i tani obiad. Sycące danie przygotowuję z podudzi kurczaka.

Jednogarnkowe danie z mojego przepisu wyróżnia się łatwością przygotowania, ale też smakiem. Mięso z podudzi kurczaka wychodzi mięciutkie i soczyste, a warzywa doskonale podkreślają jego smak. Delikatnie słodkie bataty, marchewka i pietruszka są też zdrowe i wartościowe. Do tego cukinia oraz cebula i czosnek. Taki obiad jednogarnkowy najczęściej robię na dwa dni. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a rodzina zjada pożywny posiłek. Jego przygotowanie nie kosztuje też drogo. W wielu sklepach można kupić podudzia kurczaka w atrakcyjnej cenie. Choć to mięso z powodzeniem zastąpimy też piersią z kurczaka.

Jak zrobić danie jednogarnkowe z kurczaka?

Danie jednogarnkowe jest smacznym i szybkim pomysłem na ugotowanie wartościowego obiadu. Mięso należy dobrze doprawić i nie trzeba żałować tu czosnku, świeżo zmielonego pieprzu czy ostrej papryki. Przyda się też bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, a smaczne danie jednogarnkowe będzie gotowe w godzinę. Warto pamiętać, że jest jeszcze lepsze po ponownym podgrzaniu.

Wskazówka: bataty z mojego przepisu można zastąpić tradycyjnymi ziemniakami.

Przepis: Danie jednogarnkowe z podudzi kurczaka

Pyszny pomysł na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
399 w każdej porcji

Składniki

  • 6 podudzi kurczaka
  • 3 bataty
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • papryka ostra
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania

  1. Podsmażenie mięsaMięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozgrzej olej, przełóż mięso, oprósz je solą i pieprzem. Dopraw też papryką ostrą i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną cebulę. Składniki wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
  2. Dodawanie składnikówDo garnka wlej bulion i go zagotuj. Przełóż podsmażone mięso z czosnkiem i cebulą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Kurczaka duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. W tym czasie dołóż pokrojone w średnią kostkę bataty, marchewkę i pietruszkę. Pod koniec gotowania dołóż pokrojoną w plastry cukinię.
  3. DuszenieDo garnka dołóż koncentrat pomidorowy. Duś wszystko jeszcze ok.20-30 minut do miękkości warzyw. Po upływie tego czasu danie jednogarnkowe z podudzi kurczaka i warzyw jest gotowe do podania.

Z czym podawać danie jednogarnkowe z kurczaka?

Danie nie wymaga już dodatku ziemniaków, ryżu czy kaszy, ponieważ zawiera bataty. Przed podaniem warto taką potrawę posypać natką pietruszki lub inną zieleniną (świetnie będzie tu pasować także szczypiorek). Danie jednogarnkowe z podudzi kurczaka jest pełne warzyw, ale śmiało można je podać też z ulubioną surówką. Doskonale będzie tu pasowała dowolna surówka z kapusty pekińskiej lub surówka z kiszonej kapusty. Do dania można również zaserwować inne kiszonki lub pikle.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...