Dwa dodatki sprawiają, że te racuchy biją inne na głowę. Są pyszne i pożywne
,Racuchy potrafią być bardzo smaczne, ale nie uchodzą za nadzwyczaj zdrowe. Składają się bowiem przede wszystkim z białej mąki, która nie dostarcza wielu składników odżywczych. Wystarczy jednak dodać do ciasta pożywny składnik, by ta prosta potrawa zyskała na wartości odżywczej. Ja wzbogacam ją nawet dwoma takimi produktami, a mianowicie dynią i twarogiem. Racuchy smakują doskonale.
Jak przygotować dynię do racuchów?
Dynię do ciasta na racuchy można dodać w dwóch postaciach. Jedną jest świeże warzywo starte na średnich oczkach. W czasie smażenia nieco zmięknie i doda racuchom smaku i koloru. Ja jednak zwykle dodaję do ciasta puree z dyni. Przygotowuję je jesienią i pakuję w małe słoiczki, a potem korzystam z niego przez cały rok. Jeśli jednak nie macie gotowego puree, możecie go przygotować ze świeżego warzywa. W tym celu dynię należy oczyścić ze skórki, pestek i luźnego miąższu i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywo umieszczam w rondelku, podlewam odrobiną wody i gotuję do momentu, aż całkowicie się rozpadnie.
Jak zrobić racuchy z dynią i twarogiem?
Racuchy z puree z dyni i z twarogiem robi się podobnie, jak te klasyczne. Dyniowym puree zstępuję tylko część mąki i mleka, a po wymieszaniu gładkiego ciasta, łączę je z twarogiem. Twaróg dodaję zwykle tradycyjny, pokruszony na małe kawałki. Są widoczne po usmażeniu, co dodaje racuchom ciekawego wyglądu.
Przepis: Racuchy z dynią i twarogiem
Pożywne racuchy z dodatkiem puree z dyni i twarogu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g miąższu dyni
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pureeDynię oczyść, pokrój w kostkę, wsyp do rondelka. Dodaj odrobinę wody, gotuj ją na średnim ogniu, aż się całkowicie rozpadnie. Warzywo możesz też upiec do miękkości. Po wystudzeniu warzywo zmiksuj na gładką masę.
- Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia, puree z dyni, sól i cynamon. Gdy powstanie gładka, dość gęsta masa, połącz ją z pokruszonym twarogiem.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż racuchy po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmuj je z patelni i osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać racuchy dyniowo-twarogowe?
Racuchy dyniowo-twarogowe najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami. Można je polać np. miodem czy syropem klonowym. Dobrze też będą smakować z prażonymi jabłkami, doprawionymi odrobiną cynamonu. Znam jednak i takich, którym smakują te racuchy z klasycznym ketchupem.