Moje knedle nadziewam nietypowym farszem. Świetnie smakują ze smażoną cebulką

Dodano:
Knedle z mięsem Źródło: Shutterstock / Natallia Ploskaya
Knedle są pysznym daniem, które wielu osobom kojarzą się z czasami dzieciństwa. Zwykle jadaliśmy je ze śliwkami lub truskawkami. Jednak teraz słodki smak możemy zastąpić tym bardziej wytrawnym. Knedle z farszem mięsnym będą idealne na obiad.

Knedle nie są trudne w przygotowaniu. Smaczne ciasto robimy z ziemniaków i mąki. Niektórzy to trochę zapomniane już danie robią z twarogu. Środek knedli zwykle wypełniony jest śliwkami lub truskawkami. Wierzch dania pokrywa bułka tarta, cynamon lub odrobina cukru. Jednak warto przygotować knedle z wyjątkowym farszem. Zrobimy go z mięsa, cebuli i czosnku. Knedle z mięsem są smacznym i pożywnym daniem na obiad.

Jak przyrządzić knedle z mięsem?

Knedle z mięsem są lubianym i tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Farsz do knedli warto przygotować z wieprzowiny lub wołowiny. Sprawdzi się tu też mieszanka tych dwóch rodzajów mięs. Można też sięgnąć po resztki mięsa, które zostały z rosołu. Zmielone i z dodatkiem podsmażonej cebuli, czosnku i przypraw, farsz będzie smakować wyśmienicie.

Ciasto na knedle jest proste w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Potem już tylko wystarczy ciasto nadziewać mięsnym farszem, formować kulki i ugotować w osolonej wodzie. Po ok. 8 minutach od wypłynięcia knedli na powierzchnię, danie jest gotowe do podania. Knedle z mięsem najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.

Przepis: Knedle z mięsem

Pomysł na pyszne kluski z nadzieniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na knedleObierz i ugotuj ziemniaki. Gdy przestygną, zmiel je w maszynce, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Ciasto wyrób na jednolitą masę.
  2. Robienie farszuCebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane wcześniej mięso zmiel z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Składniki wymieszaj.
  3. Formowanie knedliCiasto uformuj w wałek i pokrój na kawałki. Rozpłaszcz każdy kawałek, nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi i uformuj kulkę.
  4. Gotowanie knedliW dużym garnku zagotuj wodę z solą, zmniejsz moc palnika i delikatnie wkładaj knedle do wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj ok. 7-8 minut. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

Sposoby podania knedli z mięsem

Knedle z mięsem są bardzo smaczne, wyróżniają się delikatnym ciastem i znakomitym mięsnym farszem. Danie jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Jak podać knedle z mięsem? Warto na wierzch dodać smażoną cebulkę. Można ich spróbować z sosem grzybowym lub pieczeniowym. Do knedli z mięsem pasuje też surówka z czerwonej lub kiszonej kapusty.

Źródło: Katarzyna Rachańska
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...