Przepis na te proste i szybkie ciasteczka mam od mamy. Były hitem PRL-u

Dodano:
Ciastka jałowce Źródło: Shutterstock / Julia Metkalova
Przenieś się do czasów PRL-u i odkryj przepis na wyjątkowo proste ciasteczka. Są wyłącznie z tanich składników, a smakują jak z najlepszej cukierni.

Przepis na te proste i tanie ciasteczka mam od mamy. Piekła je w szczególnie ciężkich czasach, na początku lat 80. XX wieku, kiedy trudno było nie tylko o słodycze, ale nawet o podstawowe produkty. Za kostką masła trzeba było stać po kilka godzin, więc piekło się na margarynie. Kakao było rarytasem, więc musiał wystarczyć dżem, najczęściej własnej produkcji. Nazwa ciasteczek ma prostą etymologię. Pochodzi od słowa „jałowe”, ponieważ ciasteczka są stosunkowo neutralne w smaku, co sprawia, że łatwo można je dopasować do różnych nadzień. Na dodatek przygotowuje się je praktycznie z „niczego”.

Jak zrobić ciastka jałowce?

Bazą tych prostych ciasteczek jest ciasto. Co ciekawe, jest to jeden z tych przepisów z czasów PRL-u, których ciasto bazuje na margarynie. Była ona wówczas znacznie tańsza od masła, dlatego powszechnie wykorzystywano ją w domowych wypiekach. Była także łatwiej dostępna i miała dłuższy okres przydatności do spożycia. Można ją oczywiście zastąpić masłem.

Przygotowując ciasto, pamiętaj, że jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki, aby uzyskać elastyczną masę. Z kolei jeśli jest za suche, dodaj odrobinę mleka. Po wyrobieniu ciasta odstaw je na chwilę, żeby odpoczęło. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do rozwałkowania.

Przepis: Ciastka jałowce

Wyjątkowo kruche ciasteczka ze słodkim truskawkowym dżemem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
93 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki
  • 25 g margaryny
  • 9 łyżek mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 5 g drożdży (około połowy kostki)
  • 3-4 łyżki dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMargarynę rozpuść w rondelku. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże.
  2. Przygotowanie ciastaDo miski włóż rozpuszczoną margarynę, mleko z drożdżami, cukier i dobrze wymieszaj. Dodawaj mąkę stopniowo, aż uzyskasz gładkie ciasto, które będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
  3. Formowanie ciasteczekCiasto rozwałkuj na grubość około 5 mm, a następnie wytnij okręgi, najlepiej za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta połóż odrobinę dżemu i zamknij je, nadając im kształt trójkąta.
  4. Pieczenie ciastekUłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około 12-15 minut, aż ciasteczka staną się lekko złote.

Wskazówka: ciasteczka nie muszą być z dżemem truskawkowym. Możesz eksperymentować z różnymi smakami. Zamiast dżemu użyj marmolady, a nawet kremu czekoladowego czy orzechowego.

Co dodać do ciastek jałowców?

Smak tych prostych ciasteczek można łatwo wzbogacić. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę aromatu waniliowego lub skórki z cytryny, co nada mu świeży, przyjemny zapach. Jeśli chcesz, by ciasteczka były bardziej aromatyczne, zamiast cukru użyj miodu – doda to wypiekom subtelnej słodyczy. Do nadzienia możesz dodać także cynamon, co wprowadzi korzenny akcent. Po upieczeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub udekorować wiórkami kokosowymi, co wzbogaci smak i nada im ciekawą teksturę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...