Kroję ciasto na kwadraty i nadziewam dżemem. To jedne z najsmaczniejszych domowych ciastek
Kruche ciasto może nie kojarzy się z najłatwiejszym, ale gdy się tak zastanowić, robi się je naprawdę prosto. Wystarczy tylko posiekać masło z mąką, dodać trochę cukru i jajko i wszystko szybko zagnieść. Gdy proporcje składników są odpowiednie, nie ma siły, by wyroby z tego ciasta się nie udały. A można z niego przygotować przeróżne ciastka – od herbatników, przez kruche babeczki, po beciki.
Złote proporcje na ciasto kruche
Ciasto kruche charakteryzuje się delikatnością, która wynika z odpowiednich proporcji składników. Te klasyczne to 3:2:1. Oznaczają one, że na 3 części mąki dodaje się 2 części tłuszczu i 1 część cukru. Mąka może być krupczatka, bo zwiększy kruchość ciasta. Najlepszym tłuszczem jest zaś masło, które dodaje przyjemnego smaku. Gdy zaś chodzi o cukier, najlepiej sięgnąć po puder, bo szybko łączy się z pozostałymi składnikami.
Proporcje te jednak można zmienić, zwiększając chociażby dodatek tłuszczu czy pomijając cukier. Do ciasta można też dodać jajko, a w zasadzie samo żółtko. Ułatwi połączenie składników, a także zwiększy kruchość ciasta.
Jak zrobić kruche beciki z dżemem?
Kruche beciki z dżemem to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych ciastek, jakie znam. Na dodatek wyglądają bardzo apetycznie. Są niezwykle delikatne, a tajemnicą ich kruchości jest dosyć duży dodatek masła, a także gęsta, kwaśna śmietana. Dzięki tej ostatniej ciasto przypomina strukturą nieco ciasto francuskie.
Przepis: Beciki z dżemem
Kruche ciasteczka nadziewane dżemem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 120 g gęstej, kwaśnej śmietany
- 2/3 słoiczka dżemu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj kawałki schłodzonego masła, całość przesiekaj nożem. Dodaj jajko, żółtko, cukier puder i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki.
- Formowanie becikówCiasto rozwałkuj na blat o grubości ok. 0,5 cm, pokrój go w kwadraty o boku 10 cm. Na środku każdego połóż 2 łyżeczki dżemu. Nad nadzieniem zlep dwa naprzeciwległe rogi ciasta.
- Pieczenie ciastekPiekarnik rozgrzej do 230 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciastka. Piecz je ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Czym jeszcze można nadziać beciki?
Do nadziania becików zwykle używam domowych dżemów, robionych w tradycyjny sposób. Oznacza to, że są dosyć słodkie i nie zawierają środków żelujących. Dzięki temu można pominąć dodatek cukru do ciasta, a dżem nie upłynnia się w czasie pieczenia. Innymi dobrymi nadzieniami do becików będą też: powidła, masa twarogowa, ugotowany budyń czy podduszone jabłka.