Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę przyrządzam na banalnym składniku
Jajecznica to jedna z najpożywniejszych i najszybszych potraw, jakie można podać na śniadanie. Jajka są bowiem bardzo wartościowe, a do tego smaczne. Gdy jednak usmaży się je na maśle, oleju lub boczku, mocno podskoczy kaloryczność potrawy. Dlatego znalazłam lepsze rozwiązanie, które wychodzi na zdrowie, a jajecznica też jest bardzo smaczna.
Jak usmażyć delikatną jajecznicę?
Najsmaczniejsza jajecznica to ta gładka, puszysta i wilgotna. By osiągnąć taki efekt, należy wybić jajka do miski, rozkłócić je z odrobiną soli i pieprzu, a potem usmażyć. W czasie smażenia masy jajecznej na gorącym tłuszczu całość należy cały czas niezbyt szybko mieszać. Dzięki temu masa zetnie się równomiernie i będzie lekka. Smażenie nie powinno trwać zbyt długo, a tylko do momentu, aż jajka się zetną.
Jak usmażyć jajecznicę na wodzie?
Jeśli jeszcze nie próbowaliście usmażyć jajecznicy na wodzie, gorąco polecam wam ten sposób. Może w tym przypadku bardziej nawet powinno mówić się o gotowaniu jajecznicy, ale efekt jest taki, jakby była usmażona. Na patelnię wystarczy nalać tylko trochę wodę i ją zagotować. Na wrzący płyn wlewa się rozmieszane jajka i całość podgrzewa się, mieszając. Gdy jajka zetną się w pożądany sposób, należy je przełożyć na talerz.
Przepis: Jajecznica na wodzie
Lekka jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyJajka umyj, wybij do miseczki. Rozkłóć je przy pomocy widelca. Dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Smażenie jajecznicyNa patelnię wlej wodę, zagotuj. Na gotującą się wodę wlej masę jajeczną. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Smażenie zakończ, gdy jajka się lekko zetną.
Z czym podać jajecznicę?
Jeśli tak, jak ja lubicie lekką jajecznicę, po usmażeniu posypcie ją tylko posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Jajecznicę możecie też podać z plasterkami awokado i cząstkami pomidora. Do tego obowiązkowo kromka pełnoziarnistego lub razowego chleba i smaczne, zdrowe śniadanie gotowe.