Chrupiące ziemniaki z piekarnika podaję z 3 dodatkami. Prosty przepis na przepyszną przekąskę
Połączenie chrupiących ziemniaków z aromatycznym serem feta, czarnymi oliwkami i świeżym koperkiem sprawia, że proste danie zachwyca smakiem oraz bogatym aromatem. Potrawa nie wymaga wiele pracy, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Na co warto zwrócić uwagę, wybierając ziemniaki do pieczenia?
Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu kulinarnego A lub B. Ziemniaki typu A, czyli tzw. ziemniaki sałatkowe, zawierają bardzo mało skrobi, co sprawia, że trudno je rozgotować i zachowują swój kształt po obróbce termicznej. Z kolei ziemniaki typu B, czyli tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe, są bardziej mączyste (zawierają więcej skrobi), ale nie jest jej na tyle dużo, żeby warzywa rozpadały się podczas gotowania i pieczenia.
Zwróć również uwagę na wielkość ziemniaków – wybierając warzywa o podobnej wielkości, unikniesz problemów podczas krojenia i zyskasz pewność, że wszystkie kawałki będą gotowe w takim samym czasie.
Jak przygotować pieczone ziemniaki w greckim stylu?
Istnieje kilka sposobów przygotowania pieczonych ziemniaków i każdy z nich ma wady oraz zalety. Mój ulubiony uwzględnia krótkie obgotowanie pokrojonych warzyw, a następnie ich odcedzenie i przyprawienie. Tak przygotowane ziemniaki wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Możesz również włożyć do piekarnika surowe ziemniaki lub upiec ziemniaki ugotowane niemal do miękkości. Używając surowych ziemniaków, musisz wydłużyć czas pieczenia. Ugotowane niemal do miękkości ziemniaczane łódeczki wymagają jedynie krótkiego opieczenia (z funkcją grilla lub termoobiegiem).
Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby ziemniaki miały bardzo chrupiącą skórkę, to posyp je przyprawami i skrop oliwą, a następnie oprósz niewielką ilością skrobi kukurydzianej.
Przepis: Pieczone ziemniaki w stylu greckim
Oryginalny pomysł na pyszne ziemniaki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 446 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg małych ziemniaków
- 150 g sera feta
- 100 g czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- świeży koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki. Zalej pokrojone ziemniaki wrzącą wodą, dodaj nieco soli i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie odcedź ziemniaki na sitku.
- Przyprawianie ziemniakówW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z rozmarynem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika równomiernie rozłóż odsączone ziemniaki. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj je z obu stron oliwą z rozmarynem, a następnie oprósz z wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).
- PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ziemniaczanych łódeczek. Przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg, żeby ziemniaki mocniej się przypiekły.
- Przygotowanie dodatkówSer feta pokrusz lub rozdrobnij widelcem. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Łączenie składnikówPrzełóż upieczone ziemniaki do dużej miski. Dodaj ser feta oraz oliwki i delikatnie wymieszaj.
Pieczone ziemniaki w greckim stylu serwuję gorące. Ułożone na talerzach porcje posypuję posiekanym koperkiem.