Naleśniki jajeczne to hit w moim domu. Te z sycącym farszem można podać na obiad lub kolację
Choć naleśniki można podać na wiele sposobów, to najpopularniejsze są te na słodko. Wystarczy jednak przygotować do nich wytrawny, pożywny farsz, a momentalnie zamienią się w danie obiadowe lub kolacyjne. Ostatnio zaczęłam robić naleśniki jajeczne, które można nazwać omletami. Bazują bowiem na jajkach, a mąka to w nich tylko niewielki dodatek.
Jak zrobić mięsny farsz do naleśników?
Pożywne naleśniki na obiad lub kolację robię zwykle z mięsnym farszem. Ten bowiem cieszy się uznaniem całej rodziny. A jak przygotowuję taki farsz? Zazwyczaj robię go z mięsa, które zostało z obiadu. Może to być gotowane mięso z zupy czy mięso pieczone. Po pokrojeniu na kawałki przepuszczam je przez maszynkę lub lekko blenduję. Mięso doprawiam i wykładam na naleśniki razem z serem i kiszonym ogórkiem. Farsz jest wyrazisty i pełen wartościowych składników.
Jak zrobić naleśniki jajeczne z mięsnym farszem?
Naleśniki jajeczne tym się różnią od klasycznych, że w składnikach ciasta jajka przeważają nad mąką. Z tego powodu można je też nazwać omletami. Charakteryzują się przyjemną delikatnością i wspaniałym smakiem. Mają też wysoką wartość odżywczą. A gdy nadzieję je mięsnym farszem, są wprost idealne na obiad lub kolację.
Przepis: Naleśniki jajeczne z mięsem
Pożywne naleśniki z masy jajecznej nadziewane mięsnym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- sól
- olej do smażenia
Na farsz:
- ok. 400 g mięsa gotowanego lub pieczonego
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel sosu tabasco
- 100 g żółtego sera w kawałku
- 3 kiszone ogórki
- 1-2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuMięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser i kiszone ogórki. Wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku tabasco, solą i pieprzem.
- Smażenie naleśnikówJajka wybij do miski. Dodaj do nich mleko i trochę soli, rozkłóć na jednolitą masę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem, usmaż na niej cztery naleśniki.
- Formowanie naleśnikówKażdy naleśnik jajeczny posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń go w roladkę lub złóż na cztery. Nadziane naleśniki możesz podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
Co podać do naleśników z mięsnym farszem?
Naleśniki z mięsnym farszem doskonale smakują podane z pokrojonymi, świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem. Można też do nich zaserwować prostą surówkę, np. z kapusty, marchewki, pora. Dopełnieniem dania może też być sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.