Naleśniki jajeczne to hit w moim domu. Te z sycącym farszem można podać na obiad lub kolację

Dodano:
Naleśniki z mięsem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Naleśniki można podać na śniadanie, obiad, kolację lub deser. Wszystko zależy od tego, czym je nadziejemy i jak dużą porcję zaserwujemy. W ostatnim czasie w moim domu królują niezwykle pożywne naleśniki jajeczne, które wypełniam sycącym farszem.

Choć naleśniki można podać na wiele sposobów, to najpopularniejsze są te na słodko. Wystarczy jednak przygotować do nich wytrawny, pożywny farsz, a momentalnie zamienią się w danie obiadowe lub kolacyjne. Ostatnio zaczęłam robić naleśniki jajeczne, które można nazwać omletami. Bazują bowiem na jajkach, a mąka to w nich tylko niewielki dodatek.

Jak zrobić mięsny farsz do naleśników?

Pożywne naleśniki na obiad lub kolację robię zwykle z mięsnym farszem. Ten bowiem cieszy się uznaniem całej rodziny. A jak przygotowuję taki farsz? Zazwyczaj robię go z mięsa, które zostało z obiadu. Może to być gotowane mięso z zupy czy mięso pieczone. Po pokrojeniu na kawałki przepuszczam je przez maszynkę lub lekko blenduję. Mięso doprawiam i wykładam na naleśniki razem z serem i kiszonym ogórkiem. Farsz jest wyrazisty i pełen wartościowych składników.

Jak zrobić naleśniki jajeczne z mięsnym farszem?

Naleśniki jajeczne tym się różnią od klasycznych, że w składnikach ciasta jajka przeważają nad mąką. Z tego powodu można je też nazwać omletami. Charakteryzują się przyjemną delikatnością i wspaniałym smakiem. Mają też wysoką wartość odżywczą. A gdy nadzieję je mięsnym farszem, są wprost idealne na obiad lub kolację.

Przepis: Naleśniki jajeczne z mięsem

Pożywne naleśniki z masy jajecznej nadziewane mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • ok. 400 g mięsa gotowanego lub pieczonego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 100 g żółtego sera w kawałku
  • 3 kiszone ogórki
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuMięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser i kiszone ogórki. Wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku tabasco, solą i pieprzem.
  2. Smażenie naleśnikówJajka wybij do miski. Dodaj do nich mleko i trochę soli, rozkłóć na jednolitą masę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem, usmaż na niej cztery naleśniki.
  3. Formowanie naleśnikówKażdy naleśnik jajeczny posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń go w roladkę lub złóż na cztery. Nadziane naleśniki możesz podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Co podać do naleśników z mięsnym farszem?

Naleśniki z mięsnym farszem doskonale smakują podane z pokrojonymi, świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem. Można też do nich zaserwować prostą surówkę, np. z kapusty, marchewki, pora. Dopełnieniem dania może też być sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...