Wyborne, twarogowe oponki robię z pięciu prostych składników. Są wyjątkowo kruche i delikatne
Ciasto kruche robi się w zasadzie z trzech składników, a mianowicie z: mąki, masła i cukru. Można też dodać do niego żółtko, ale nie jest to konieczne. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, by wzbogacić je twarogiem. I muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto stało się bowiem lekkie, niezwykle kruche i delikatne. A upiekłam z niego chrupiące oponki.
Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem?
Kruche ciasto z twarogiem to tak naprawdę ciasto półfrancuskie twarogowe. Robi się je tak samo, jak ciasto kruche, z tą różnicą, że dodaje się do niego też twaróg. Za jego sprawą w cieście pojawiają się listki i ciasto staje się bardzo delikatne, niczym ciasto francuskie. Efekt jest doskonały, a sposób przygotowania znacznie szybszy i łatwiejszy, niż domowego ciasta francuskiego.
Jak zrobić twarogowe oponki?
Przygotowanie twarogowych oponek zaczynam od posiekania zmielonego twarogu i mąki z masłem. Potem dodaję jeszcze jajko i szybko zagniatam gładkie ciasto. Należy je odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny. W tym czasie zacznie fermentować, w wyniku czego w czasie pieczenia zaczną się w cieście tworzyć listki, niczym w cieście francuskim. Po leżakowaniu z ciasta formuję wałeczki i zlepiam ich końce tak, że wyglądają niczym oponki.
Przepis: Twarogowe oponki
Delikatne ciasteczka z ciasta kruchego z dodatkiem twarogu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 250 g sera twarogowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg zmiel lub przepuść przez praskę. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj twaróg i kawałki schłodzonego masła. Składniki posiekaj nożem, dodaj jajko, zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Formowanie i pieczenie ciastekCiasto podziel na mniej więcej 30 równych kawałków. Z każdego uformuj wałek i zlep jego końce, tworząc oponki. Ciastka obtocz w cukrze. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza.
Inna wersja twarogowych ciastek
Z ciasta półfrancuskiego twarogowego można też przygotować ciastka nadziewane np. marmoladą czy powidłami. Wtedy do ciasta nie trzeba nawet dodawać cukru. Ciasteczka będą wystarczająco słodkie, dzięki nadzieniu. Doskonale będą wyglądać i smakować np. rogaliki z ciasta twarogowego.
By je przygotować, wystarczy pokroić rozwałkowane ciasto na trójkąty o nieco dłuższej podstawie, niż boki trójkąta. Przy podstawie należy położyć trochę słodkiego nadzienia, a potem zwinąć całość w kierunku wierzchołka. Potem końce należy lekko zagiąć do środka, by otrzymać apetyczne rogaliki.