Ta wersja surówki Colesław jest zdrowsza i bardzo apetyczna. Jeden składnik dużo zmienia
Choć zimą nie ma wielkiego wyboru warzyw, to zawsze możemy liczyć na warzywa korzeniowe i kapustę. Tę ostatnią chętnie wykorzystujemy na surówki, bo robi się je szybko, są smaczne i zdrowe. Jedną z najpopularniejszych surówek z kapusty jest Colesław. Pasuje do wielu potraw i jest przyjemnie chrupiąca. Wygląda jednak dość blado, bo robi się ją z białej kapusty. A gdyby tak sięgnąć po czerwoną?
Wartość odżywcza czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to bliska krewna białej kapusty. Jest jednak od niej o wiele zdrowsza, a wszystko dzięki barwnikowi, który nadaje jej apetycznego koloru. Barwnik ten ma bowiem właściwości przeciwutleniające, a co za tym idzie, chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Poza tym czerwona kapusta zawiera też więcej błonnika, witaminy C i potasu.
Jak zrobić surówkę Colesław z czerwonej kapusty?
Surówkę Colesław z czerwonej kapusty robi się w zasadzie tak samo, jak tę z kapusty białej. Kapustę wystarczy tylko dość mocno rozdrobnić i dodać do niej trochę startej marchewki i posiekanej cebuli. Po doprawieniu i wymieszaniu z sosem surówka w zasadzie jest gotowa. Można jednak wstawić ją na pół godziny do lodówki, by smaki składników dobrze się poprzenikały.
Przepis: Colesław z czerwonej kapusty
Surówka Colesław z czerwonej kapusty, marchewki i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj lub zetrzyj na dużych oczkach. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę oczyść, pokrój w małą kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj je. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, dodaj majonez i jogurt, całość wymieszaj.
Jak rozdrobnić kapustę do surówki?
Stopień rozdrobnienia kapusty do surówki zależy od naszych upodobań i od jakości samego warzywa. Jeśli kapusta nie jest zbyt soczysta, warto bardziej ją rozdrobnić. Dzięki temu będzie się ją jadło z większą przyjemnością. Można ją więc zetrzeć na tarce o średnich lub większych oczkach. Gdy zaś kapusta jest soczysta i chrupiąca można ją rozdrobnić przy użyciu mandoliny lub noża, a więc nieco grubiej.