Kluskie śląskie robię tylko z tego przepisu. Zawsze wychodzą idealne

Dodano:
Kluski śląskie Źródło: Shutterstock / Malgorzata WI
Kluski śląskie są lubiane w każdym regionie naszego kraju. Małe i z dziurką w środku mają delikatny i lekko ziemniaczany smak. Teraz znalazłam idealny sposób na te pyszne kluski. Ten przepis warto wypróbować w każdej kuchni.

Kluski śląskie są specjałem kuchni regionalnej, ale nie tylko na Śląsku można się nimi zajadać. Smak tego prostego dania uwielbia wiele osób z całej Polski. Wszystko dlatego, że kluski są pyszne i obłędnie smakują z daniami mięsnymi, sosami, czy zwykłą podsmażaną cebulką. Jednak czasem nie wychodzą tak, jak trzeba. Dzięki tej recepturze staną się po prostu idealne.

Idealne kluski śląskie

Kluski śląskie można jeść samodzielnie lub z dodatkiem mięsa, kapusty, czy zawiesistych sosów. W każdym wydaniu mają wielu wiernych zwolenników. Niestety to proste danie może dostarczyć nam pewnych niespodzianek w kuchni. Czasem kluski śląskie wychodzą gumiaste, a tego przecież nikt nie chce.

Dlatego odkąd odkryłam ten prosty przepis na smaczne danie rodem ze Śląska, robię je tylko w ten sposób. Wychodzą mięciutkie, ale nie gumowe. Delikatne i przyjemnie ziemniaczane. Do przygotowania klusek śląskich potrzebuję tylko trzech składników. To one gwarantuję doskonały smak tego prostego dania. Warto wybrać też mączyste ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Sprawdzą się tu odmiany Ibis, Gracja, Bryza, Tajfun, czy Bursztyn.

Przepis: Kluski śląskie

Sprawdzony przepis na pyszne kluski.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śląska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
696 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przeciśnij je przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj i odparuj.
  2. Dzielenie ziemniakówGdy ziemniaki wystygną, wygładzamy ich powierzchnię i dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmij i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij też jajko.
  3. Robienie klusekTeraz dokładnie wymieszaj składniki. Masę wyrabiaj, aż będzie miała jednolitą konsystencję. Na deskę wysyp trochę mąki i formuj kluski. Najpierw zrób kulkę, spłaszcz ją i zrób dziurkę.
  4. Gotowanie klusek śląskichKluski gotuj w osolonej wodzie. Jednak nie powinna ona bulgotać, by nie uszkodzić delikatnych klusek. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski trzeba gotować 2-3 minuty. Potem wyjmij je łyżką cedzakową.

Jak podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie wychodzą sprężyste i bardzo smaczne. Będą pasować do sosów, gulaszu, a także kotletów mielonych. Do tego ogórki kiszone, mizeria lub surówka z czerwonej kapusty. Warto pamiętać, że kluski śląskie można przyrządzić dzień wcześniej i potem je odgrzać np. na patelni.

Kluski śląskie nadają się też do mrożenia. Dzięki temu w każdej chwili można po nie sięgnąć i podać do obiadu.

Źródło: Katarzyna Rachańska
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...