Biorę trzy warzywa i w 10 minut robię zimową surówkę. Jest wyjątkowo zdrowa i smakuje wyśmienicie

Dodano:
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / kokofoundit
Ta kolorowa i pełna witamin surówka to idealne uzupełnienie zimowej diety. Zachwyca smakiem i chrupkością.

Kapusta pekińska to delikatniejsza alternatywa dla tradycyjnej kapusty białej. Charakteryzuje się jasnozielonymi, chrupiącymi liśćmi i łagodnym smakiem. Jest bogata w witaminy C, K i A, a także w minerały, takie jak potas i żelazo. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Doskonale sprawdza się w surówkach, sałatkach, a także jako składnik zup czy dań stir-fry. Postanowiłam połączyć ją z czerwonymi dodatkami – marchewką i cebulą. To wyjątkowo zdrowe trio jest idealne na zimową surówkę.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Przygotowanie surówki jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy pokroić warzywa, wymieszać je, a potem przygotować sos. Jeśli chcesz bardziej sycącą wersję, bardzo łatwo na bazie tej surówki przygotować pyszną sałatkę. Wystarczy, że dodasz do niej kilka kawałków grillowanego kurczaka. Świetnie sprawdzi się także serek halloumi lub camembert.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska, chrupiące orzechy, marchewka i czerwona cebula tworzą idealne połączenie, które świetnie komponuje się z delikatnym sosem jogurtowym.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
111 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1/3 natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Na sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę pekińską umyj i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Orzechy posiekaj. Możesz podprażyć je na suchej patelni, aby wydobyć ich głębszy smak.
  2. Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz.
  3. Łączenie składnikówPołącz wszystkie składniki, dodaj sos i dobrze wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.

Jak przygotować sos do surówki z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu lub dipu. Idealny będzie ostro-słodki sos jogurtowy. Przygotowuję go na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodaję musztardę i miód. Ten duet idealnie współgra ze smakiem kapusty pekińskiej. Najlepszy będzie dodatek musztardy dijon. Sos jogurtowy możesz wzbogacić łyżką oliwy z oliwek, co doda zdrowych tłuszczów i głębszego smaku. Aby surówka była bardziej kremowa, dodaj odrobinę majonezu do jogurtu – nieco podbije kaloryczność, ale doda aksamitności.

Wskazówka: jeśli chcesz obniżyć kaloryczność, użyj jogurtu 0%

Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej?

Idealnym dodatkiem do surówki z kapusty pekińskiej będą pestki dyni, słonecznika lub ziarna sezamu. Możesz wzbogacić ją o garść rodzynek lub żurawiny dla kontrastu smakowego. Jeżeli zależy ci, aby surówka była bardziej soczysta, dodaj starte jabłko lub odrobinę soku pomarańczowego do sosu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...