Te naleśniki to patent na szybki obiad i pożywną kolację. Farsz z trzech składników zasługuje na medal

Dodano:
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Wytrawne naleśniki z tym farszem to mistrzostwo świata. Sam farsz robi się łatwo, a naleśniki można zajadać i na obiad, i na kolację.

Wytrawne naleśniki to zawsze dobra opcja na pożywny i smaczny posiłek. Można je zjeść jednego dnia na kolacje, a drugiego odgrzać na obiad. My dziś proponujemy takie naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta. Połączenie tych trzech składników sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami?

Uszykowanie samego farszu do tych wytrawnych naleśników nie jest trudne, a cały sekret tkwi w odpowiedniej kolejności dorzucania kolejnych składników na patelnię. Kiedy dodasz pieczarki, mogą one puścić sok, wówczas smaż je dotąd, aż odparuje i wówczas dodaj szpinak. Rada: jeśli lubisz czosnek, możesz również dorzucić go do tego farszu. Wówczas dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku razem ze szpinakiem. Dodany na tym etapie będzie wyraźnie wyczuwalny.

Aby całość poszła sprawnie, rozplanuj pracę: najpierw uszykuj ciasto na naleśniki, które potrzebuje chwili, aby odstać (dzięki temu będzie idealnie elastyczne), a kiedy ciasto odpoczywa, zacznij szykować farsz. Naleśniki można składać w dowolny sposób: zawinąć w roladki, złożyć w trójkąty lub koperty. Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami można także uszykować w formie efektownych sakiewek związanych gałązkami szczypiorku lub sznurkiem.

Przepis: Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Pyszne naleśniki wytrawne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

na farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. Po tym czasie smaż placki na lekko natłuszczonej patelni.
  2. Szykowanie farszuPieczarki i cebulę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i lekko zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż wszystko ok. 5-10 minut. Dodaj masło i wrzuć liście szpinaku. Smaż jeszcze 3-4 minuty, dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i dopraw do smaku.
  3. Szykowanie naleśnikówGorący farsz zawijaj w placki. Podawaj od razu.

Jak podawać naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami?

Wytrawne naleśniki z naszego przepisu możesz podawać od razu. Udekoruj je wówczas ulubioną zielenią albo podaj z dowolną surówką. Takie naleśniki świetnie smakują także odgrzane. Można je wtedy podsmażyć z obu stron na odrobinie masła, albo włożyć do naczynia żaroodpornego, polać odrobiną oliwy i zapiec. W tej wersji wierzch naleśników można dodatkowo posypać tartym, żółtym serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...