Smaruję ciasto francuskie tanim farszem i robię wyborne ślimaczki. Rodzina zamawia podwójną porcję

Dodano:
Ślimaczki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / natkinzu
Ślimaczki to prosta przekąska, którą można zrobić z ciasta francuskiego. Jest jedną z najłatwiejszych i najszybszych do przygotowania. Ciasta wystarczy tylko posmarować wytrawnym farszem, zrolować, pokroić i upiec.

Ciasto francuskie można formować na wiele sposobów. Robi się z niego poduszeczki, rogaliki czy koperty. Jednak moim zdaniem najmniej pracy jest przy ślimaczkach. Nie trzeba tu bowiem osobno formować każdej porcji, a raz-dwa zawinąć ciasto z farszem, a potem pokroić w plastry. Po upieczeniu przekąska wygląda niezwykle apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje.

Jakim farszem posmarować ciasto francuskie?

Jeśli chcecie przygotować z ciasta francuskiego wytrawne ślimaczki, możecie sięgnąć po różne farsze. Dobrze sprawdzi się np. nadzienie z podduszonego szpinaku i sera feta czy z mielonego mięsa duszonego z pomidorami. Ja bardzo lubię aromatyczny farsz z pieczarek i cebuli. Robi się go całkiem szybko i co ważne – smakuje całej mojej rodzinie.

Jak zrobić wytrawne ślimaczki z pieczarkowym farszem?

Przygotowanie wytrawnych ślimaczków z pieczarkowym farszem należy zacząć od przyrządzenia nadzienia. By farsz nie wypływał ze zrolowanego ciasta, powinien być dość zwarty. Dlatego pieczarki na ten farsz ścieram na dużych oczkach, a potem podduszam je z cebulą, aż odparuje cały płyn. Po doprawieniu i wymieszaniu z jajkiem, farsz jest gotowy do smarowania.

Przepis: Ślimaczki z pieczarkowym farszem

Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkowym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem. Duś, aż odparuje płyn. Farsz wystudź, wymieszaj z jajkiem.
  2. Formowanie ślimaczkówCiasto francuskie rozwiń, posmaruj passatą. Rozłóż na nim farsz pieczarkowo-cebulowy. Zwiń dość ścisłą roladę, zaczynając rolowanie od dłuższego boku ciasta. Roladę pokrój w plastry o szerokości ok. 2-2,5 cm.
  3. Pieczenie ślimaczkówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki przekrojem do góry. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią.

Jak ozdobić ślimaczki z ciasta francuskiego?

Ślimaczki z ciasta francuskiego wyglądają niezwykle apetycznie, dzięki temu, że widać dodany farsz. Jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd tej przekąski, możecie sięgnąć po posypkę. W tym celu ułożone na blasze plastry nadzianego ciasta należy posmarować rozkłóconym jajkiem, a potem posypać np. sezamem, nasionami czarnuszki, kminku czy posiekanymi orzechami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...