Obsmażone filety z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. To jedno z najlepszych dań z tego mięsa

Dodano:
Filety z kurczaka w kremowym sosie Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Filet z piersi kurczaka to jedno z bardziej lubianych mięs. Jest delikatne i można je przygotować na wiele sposobów. Dziś pomysł na soczyste kawałki mięsa w aksamitnym, nieco ostrzejszym w smaku sosie.

Filet z piersi kurczaka dość często gości na moim stole. Robię z niego zwykle dania smażone lub pieczone. Często jednak brakuje mi w nich sosu. Dlatego ostatnio przetestowałam ciekawy przepis zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej, który łączy w sobie delikatne mięso i aksamitny sos. Potrawa ta posmakowała całej mojej rodzinie, więc z pewnością wrócę do niej jeszcze nie raz.

Jak przygotować filet z piersi kurczaka do smażenia?

Potrawa z piersi kurczaka, którą ostatnio przygotowałam zawierała podsmażone filety. Usmażyłam je w całości, bo były nieduże, akurat jeden na jedną porcję. Cały filet ma też tę zaletę, że nie tracimy czasu na jego krojenie, a poza tym mięso jest bardziej soczyste. Oczywiście filety z piersi kurczaka można też pokroić w paski czy w kostkę. Mięso jest wtedy równomiernie pokryte pysznym sosem.

Jak zrobić filety z piersi kurczaka w pikantnym, aksamitnym sosie?

Filety z piersi kurczaka w aksamitnym sosie to danie, które robi się prosto i szybko. Filety wystarczy tylko doprawić i obsmażyć. Potem trzeba przygotować aromatyczny sos, włożyć do niego kawałki kurczaka i całość krótko poddusić.

Przepis: Filety z kurczaka w aksamitnym sosie

Smażone filety z piersi kurczaka duszone w aksamitnym, pikantnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 4 małe filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 limonki
  • świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kurczakaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż filety z kurczaka i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Przełóż je na talerz.
  2. Przygotowanie sosuCebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, paprykę i czosnek. Smaż je ok. 3 minuty, aż nieco zmiękną. Dodaj kumin, paprykę wędzoną i chili w proszku, wymieszaj. Wlej bulion i gotuj 2 minuty. Dodaj śmietankę, wymieszaj.
  3. Łączenie składnikówDo przygotowanego sosu włóż obsmażone filet z kurczaka. Pokryj je sosem, całość podgrzewaj ok. 5 minut na małym ogniu, by mięso się podgrzało, a sos zgęstniał. Potrawę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Posyp posiekaną kolendrą.

Jak podać filety z piersi kurczaka w aksamitnym sosie?

Filety z piersi kurczaka w aksamitnym sosie doskonale będą smakować podane z ugotowanym na sypko ryżem. Można je też zaserwować z pieczonymi ziemniakami. A ponieważ jest to danie kuchni meksykańskiej, z powodzeniem można je podać z podgrzanymi i pokrojonymi na kawałki plackami tortilli oraz z guacamole lub sałatką z awokado.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...