Mięso z ud kurczaka marynuję w zdrowej mieszance. Po upieczeniu smakuje obłędnie

Dodano:
Mięso z ud kurczaka w marynacie Źródło: Shutterstock / mark gusev
Pieczone mięso można przygotować na obiad nawet w tygodniu. Pod warunkiem, że robi się je prosto i szybko. Tak właśnie przyrządza się mięso z ud kurczaka, które odpowiednio zamarynowane, wychodzi soczyste i przepyszne.

Choć zwykle sięgamy po filet z piersi kurczaka, to w sklepach można też kupić wytrybowane mięso z kurczęcych ud. Zawiera więcej tłuszczu niż pierś, dzięki czemu trudniej je przesuszyć w czasie pieczenia. A poza tym jest bardzo smaczne i nie wymaga o wiele dłuższego pieczenia, niż delikatny filet. Dziś pokażę wam, jak zrobić prostą i zdrową marynatę do tego mięsa.

Jak długo piec mięso z ud kurczaka?

Uda kurczaka są stosunkowo nieduże, więc piecze się je całkiem krótko. Wystarczy zwykle 45-50 minut w temperaturze ok. 190 stopni Celsjusza. Nieco krócej należy piec wytrybowane mięso z ud kurczaka, czyli czyste mięso bez kości. Czas pieczenia można w jego przypadku skrócić o ok. 5 minut.

Jak upiec mięso z ud kurczaka w zdrowej marynacie?

Tak naprawdę kluczem do sukcesu, czyli do smacznego obiadu, jest tutaj przygotowanie odpowiednio zbalansowanej marynaty. Ja staram się też by wraz z nią wprowadzić do potrawy także zdrowe składniki. Dlatego marynatę robię zazwyczaj na bazie jogurtu naturalnego i mieszam go z czosnkiem, kurkumą, solą i pieprzem. Zawarta w kurkumie kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga także trawienie. Zaś obecna w pieprzu piperyna, zwiększa przyswajalność kurkuminy.

Przepis: Mięso z ud kurczaka pieczone w zdrowej marynacie

Mięso kurczaka pieczone w marynacie z jogurtu naturalnego, czosnku, kurkumy, soli i pieprzu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kawałków mięsa z ud kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaMięso oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą. Jogurt naturalny wymieszaj z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz kurkumą i świeżo zmielonym pieprzem. Marynatą polej mięso, wymieszaj, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie mięsaZamarynowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, doprowadź do temperatury pokojowej. Przykryj naczynie i całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz 45-50 minut.

Inne pomysły na mięso z ud kurczaka

Mięso z ud kurczaka to też bardzo dobry składnik na danie z patelni, gulasz czy szaszłyki. Te ostatnie robi nawet zimą, w piekarniku. Wystarczy tylko pokroić mięso na mniejsze kawałki, doprawić je i nabijać na patyczki do szaszłyków, przekładając warzywami. Dobrze sprawdzą się tutaj m.in.: cebula, cukinia, papryka, a także pieczarki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...