Mięso z ud kurczaka marynuję w zdrowej mieszance. Po upieczeniu smakuje obłędnie
Choć zwykle sięgamy po filet z piersi kurczaka, to w sklepach można też kupić wytrybowane mięso z kurczęcych ud. Zawiera więcej tłuszczu niż pierś, dzięki czemu trudniej je przesuszyć w czasie pieczenia. A poza tym jest bardzo smaczne i nie wymaga o wiele dłuższego pieczenia, niż delikatny filet. Dziś pokażę wam, jak zrobić prostą i zdrową marynatę do tego mięsa.
Jak długo piec mięso z ud kurczaka?
Uda kurczaka są stosunkowo nieduże, więc piecze się je całkiem krótko. Wystarczy zwykle 45-50 minut w temperaturze ok. 190 stopni Celsjusza. Nieco krócej należy piec wytrybowane mięso z ud kurczaka, czyli czyste mięso bez kości. Czas pieczenia można w jego przypadku skrócić o ok. 5 minut.
Jak upiec mięso z ud kurczaka w zdrowej marynacie?
Tak naprawdę kluczem do sukcesu, czyli do smacznego obiadu, jest tutaj przygotowanie odpowiednio zbalansowanej marynaty. Ja staram się też by wraz z nią wprowadzić do potrawy także zdrowe składniki. Dlatego marynatę robię zazwyczaj na bazie jogurtu naturalnego i mieszam go z czosnkiem, kurkumą, solą i pieprzem. Zawarta w kurkumie kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga także trawienie. Zaś obecna w pieprzu piperyna, zwiększa przyswajalność kurkuminy.
Przepis: Mięso z ud kurczaka pieczone w zdrowej marynacie
Mięso kurczaka pieczone w marynacie z jogurtu naturalnego, czosnku, kurkumy, soli i pieprzu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 8 kawałków mięsa z ud kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaMięso oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą. Jogurt naturalny wymieszaj z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz kurkumą i świeżo zmielonym pieprzem. Marynatą polej mięso, wymieszaj, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
- Pieczenie mięsaZamarynowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, doprowadź do temperatury pokojowej. Przykryj naczynie i całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz 45-50 minut.
Inne pomysły na mięso z ud kurczaka
Mięso z ud kurczaka to też bardzo dobry składnik na danie z patelni, gulasz czy szaszłyki. Te ostatnie robi nawet zimą, w piekarniku. Wystarczy tylko pokroić mięso na mniejsze kawałki, doprawić je i nabijać na patyczki do szaszłyków, przekładając warzywami. Dobrze sprawdzą się tutaj m.in.: cebula, cukinia, papryka, a także pieczarki.