Tak podsmażone kawałki boczku to baza szybkiego obiadu. Dodaj tylko makaron i proste składniki
Niektórzy mówią o tym sosie oszukana carbonara, bo tak jak we włoskim klasyku, bazą jest tu smażony, wędzony boczek (może być też policzek wieprzowy). Jednak włoska carbonara to sos na bazie żółtek i parmezanu. Nasz sos z boczku to sos na śmietanie. Kremowy, sycący, bardzo aromatyczny. I idealny do makaronu. To propozycja na szybki obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić sos z boczku do makaronu?
Najważniejsze to dobrze usmażyć boczek. Drobne pokrojenie wędzonego boczku może być trudne (nie bez powodu ta wędlina jest najczęściej sprzedawana w kawałkach, a sprzedawcy w sklepach mięsnych odmawiają krojenia takiego boczku na krajalnicy), jednak jest prosty trik na to, aby kawałki wyszły idealne. Wystarczy kawałek boczku włożyć do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Chodzi o to, aby tłuszcz stężał. Boczek wówczas twardnieje i łatwo się go kroi nawet w cieniutkie plasterki.
Choć z boczku wytopi się spora ilość tłuszczu, dodaj na początku smażenia odrobinę oliwy z oliwek. Do smażenia boczku można dodać też łyżkę masła, które jest idealnym nośnikiem smaków.
Przepis: Sos do makaronu z boczkiem
Pyszny, sycący i aromatyczny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 722 w każdej porcji
Składniki
- 300 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 400 g śmietany 18%
- 4 łyżki tartego parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie boczkuBoczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć boczek. Smaż, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj czosnek i smaż jeszcze -2-3 minuty. Boczek powinien ładnie się zrumienić. Dopraw boczek sporą ilością pieprzu.
- Robienie sosuŚmietanę wymieszaj z serem i dodaj do boczku. Wymieszaj i gotuj wszystko razem chwilę. Na koniec dodaj pietruszkę i dopraw sos do smaku.
Jak podawać sos z boczkiem?
Aby zrobić szybki obiad, makaron gotuj równolegle z przygotowaniem sosu. Może to być makaron o dowolnym kształcie. Na koniec dodaj do samego sosu odrobinę wody z gotowania makaronu, to sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię czy też do rondelka z sosem i podrzucaj lub mieszaj, aż cały makaron idealnie pokryje się sosem.
Danie podawaj od razu. Już na talerzu możesz dodatkowo oprószyć wszystko tartym parmezanem i dodatkową porcją posiekanej natki pietruszki. Danie możesz też udekorować listkami świeżej bazylii lub innych ziół.