Do tych szpinakowych roladek używam wartościowego składnika. Są pożywne i świetnie smakują
Roladki kojarzą się z czymś smacznym i eleganckim. Ich przygotowanie zwykle jest proste, a wygląd niezwykle apetyczny. Dziś zapraszam was na bardzo efektowne roladki ze szpinakowym farszem. Podstawę do tych roladek przygotowałam z popularnego, pożywnego produktu. Doskonale sprawdziła się w tej potrawie.
Z czego przygotować wytrawne roladki na przekąskę?
Podstawą wytrawnych, przekąskowych roladek mogą być naleśniki czy placki tortilli. Dobrze też sprawdzi się ugotowany płat makaronu lasagne albo omlet. Ten ostatni może być puszysty, z dodatkiem piany z białek lub naturalny, usmażony z całych rozkłóconych jaj. I właśnie taki prosty i szybki omlet stał się podstawą moich roladek. Do jego nadzienia można też wykorzystać twarożek z dodatkami, pastę rybną czy szynkową.
Jak zrobić jajeczne roladki ze szpinakowym farszem?
Przygotowanie jajecznych roladek warto zacząć od przyrządzenia farszu. W czasie, gdy będzie stygł, usmażymy cienkie omlety. Potem jajeczne płaty wystarczy tylko posmarować farszem, zwinąć i schłodzić. Przed podaniem uzyskane rolady należy pokroić w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i podać na przystawkę lub przekąskę.
Przepis: Szpinakowe roladki
Roladki z omletu ze szpinakowym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
Na omlet (blat jajeczny):
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Na farsz:
- 400 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, wcześniej rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody)
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 150 g twarogu
- 1/2 czerwonej papryki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuNa patelni rozgrzej olej, wsyp opłukany szpinak. Przesmaż go, by stracił elastyczność. Podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Wtedy dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Szpinak dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudź, możesz go zblendować na gładką masę.
- Przygotowanie blatuPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Jajka wybij do miski, dodaj mleko, sól i pieprz. Rozkłóć je na jednolitą masę. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść masłem. Przelej do niej masę jajeczną, równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 12 minut, aż omlet się zetnie, ale pozostanie wilgotny. Wyjmij go z piekarnika, wystudź.
- Przygotowanie farszuTwaróg przełóż do miski, rozdrobnij go niezbyt mocno widelcem. Dodaj wystudzony szpinak, wymieszaj. Połącz z drobno pokrojoną papryką. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie roladekUpieczony omlet przełóż na czystą powierzchnię, zdejmij z niego papier. Rozsmaruj na nim farsz szpinakowy. Całość zwiń w dość ścisłą roladę. Owiń ją papierem do pieczenia, włóż na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie roladę pokrój w grube plastry.
Wskazówka: Po zrolowaniu roladę warto dość ściśle zawinąć w folię spożywczą lub w papier do pieczenia i wstawić do lodówki.
Inne wersje szpinakowych roladek
Jeśli nie jesteście wielbicielami papryki, wcale nie musicie jej dodawać do szpinakowego farszu. Jej miejsce mogą zająć podsmażone pieczarki czy posiekane, ugotowane na twardo jajko. Te dodatki również będą pasować do szpinaku.