Owsiane ciasteczka bananowo-czekoladowe robię w 20 minut. Zajadam się nimi bez wyrzutów sumienia

Dodano:
Owsiane ciasteczka bananowo-czekoladowe Źródło: Shutterstock / Moha El-Jaw
Zrób coś pysznego i zdrowego! Polecam owsiane ciasteczka bananowo-czekoladowe. To szybka przekąska pełna błonnika i smaku. Wystarczy 20 minut i kilka składników. Zobacz, jakie to proste.

Owsiane ciasteczka o smaku bananowo-czekoladowym z posypką z wiórków kokosowych to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina za nimi przepada. Są pyszne, a przy tym bardzo zdrowe. To moja słodka przyjemność bez wyrzutów sumienia.

Jak zrobić owsiane ciasteczka bananowo-czekoladowe?

Do przygotowania tych ciasteczek możesz użyć płatków owsianych błyskawicznych, które sprawią, że ciasteczka będą bardziej miękkie, lub zwykłych płatków owsianych dla uzyskania bardziej chrupiącej struktury. Jeśli chcesz uzyskać bardziej gładką teksturę ciasteczek, możesz zmielić część płatków owsianych w blenderze. Dzięki temu ciastka będą miały delikatniejszą konsystencję, ale nadal będą zawierały zdrowy błonnik i witaminy.

Porada: jeśli zależy ci na równym kształcie ciasteczek, możesz delikatnie rozwałkować ciasto (jednak nie za cienko), a następnie za pomocą szklanki wykroić z niego krążki.

Przepis: Owsiane ciasteczka bananowo-czekoladowe

Banany, czekolada i kokos zamknięte w pysznym ciasteczku.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 40 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • 20 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce rozgnieć banany na gładką masę przy pomocy widelca. Do bananów dodaj masło orzechowe, płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli chcesz, aby ciastka były bardziej słodkie, dodaj miód. Na koniec dodaj posiekaną gorzką czekoladę.
  2. Formowanie ciasteczekZ masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (około 1-2 łyżki masy na ciastko) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszcz widelcem lub dłońmi, aby miały płaską formę. Posyp wierzch ciasteczek wiórkami kokosowymi.
  3. Pieczenie ciasteczekRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż staną się lekko złote na brzegach. Pamiętaj, że zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale stwardnieją, gdy ostygną.
  4. Chłodzenie ciasteczekPo upieczeniu pozwól ciasteczkom przez kilka minut ostygnąć na blasze, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Jakie banany dodać do ciasteczek owsianych?

Bardzo ważnym składnikiem ciasteczek są banany. Ten popularny owoc jest bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia, jodu i fosforu, a także wielu witamin, m.in. C, B6, A, E i K. Warto jednak pamiętać, że im banany są dojrzalsze, tym słodsze. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były mniej słodkie, zmniejsz ilość miodu lub zrezygnuj z jego dodatku.

Jak przechowywać owsiane ciasteczka bananowo-czekoladowe?

Ciasteczka owsiane z dodatkami takimi jak czekolada czy owoce wymagają odpowiedniego przechowywania. Idealne będzie dla nich chłodniejsze miejsce, np. lodówka. Możesz je także zamrozić. Wystarczy zapakować je w folię spożywczą lub woreczki strunowe, aby uniknąć utraty wilgoci. Jeśli ciasteczka przechowujesz w lodówce, zachowają świeżość przez około dwa tygodnie, natomiast zamrażarka wydłuża ich termin przydatności do spożycia aż do trzech miesięcy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...