To genialne śniadanie wygląda jak deser, a jest pełne wartości odżywczych. Raz spróbujesz i zakochasz się w tym przepisie
To śniadanie jest pełne cennych dla zdrowia składników, a przy tym lekkie i smaczne. To jogurt naturalny podany z chrupiącą granolą i świeżymi owocami.
Co to jest granola?
Granola to, tłumacząc najprościej, chrupiąca mieszanka różnych składników. To zazwyczaj płatki owsiane, nasiona oraz orzechy. Dzięki temu granola bogata jest przede wszystkim w węglowodany złożone, błonnik, witaminy z grupy B, magnez i cynk.
Aby zrobić granolę, miesza się płatki, ziarna i orzechy z miodem lub dowolnym syropem (np. daktylowym czy z agawy) i piecze w piekarniku, dzięki czemu uzyskują przyjemną chrupkość i doskonały smak. Wystudzoną granolę można dodatkowo wymieszać suszonymi owocami, np. żurawiną, rodzynkami czy morelami.
Różnego rodzaju granole można kupić w każdym sklepie, ale warto przy tym spojrzeć na skład, aby nie okazało się, że mająca być zdrowym dodatkiem mieszanka, składa się główni z cukru. Dlatego zawsze warto zrobić własną granolę, nie jest to trudne, a przypieczoną na chrupko i wystudzoną mieszankę można trzymać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.
Jak zrobić jogurt z granolą?
Nasza propozycja to zdrowe i smaczne śniadanie z granolą. Bazą jest jogurt, który jest w całym daniu źródłem białka. Można tu wybrać dowolny jogurt naturalny, także gęsty jogurt grecki albo popularny skyr. Do tego dorzucamy owoce. Warto pamiętać, że od ich rodzaju zależy kaloryczność całego dania. Jeśli chcesz ją obniżyć postaw na owoce jagodowe, takie jak leśne jagody, jeżyny czy maliny. Jeśli chcesz, aby było bardziej słodko, wkrój do jogurtu kawałki banana czy też dojrzałej gruszki.
Nasz przepis to jogurt z granolą, świeżymi owocami i odrobiną miodu. Ten ostatni składnik możesz pominąć lub zastąpić miód innym słodzidłem, np. syropem klonowym lub bardziej neutralnym w smaku jasnym syropem z agawy.
Przepis: Jogurt z granolą i owocami
Pomysł na zdrowe śniadanie na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 335
Składniki
- 1 szkanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki pokrojonych świeżych owoców
- 2 łyżki granoli
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie jogurtuJogurt wymieszaj z owocami i przełóż do miski lub pucharka.
- Serwowanie daniaJogurt z owocami posyp granolą i polej miodem. Podawaj od razu.