Zamiast kanapek podaję szybkie, pożywne wrapy. Smakują tak, że każdy zamawia po dwa
Nie wszyscy przepadają za kanapkami. Jednak czasami wystarczy tylko zamienić chleb lub bułkę na inny produkt, by całość zaczęła smakować zupełnie inaczej. Ja często sięgam po gotowe placki tortilli, za którymi przepada moja rodzina. Są cienkie, a po podsmażeniu lub podpieczeniu też chrupiące i pyszne. A można je nadziać różnymi składnikami. Tak naprawdę tym, co akurat jest w domowych zapasach.
Jak przygotować filet kurczaka do wrapów?
Wrapy czyli kanapki z placków tortilli często nadziewam kurczakiem. To dlatego, że moja rodzina bardzo lubi to mięso, a przy okazji jest pożywne i proste w przygotowaniu. Filet z piersi kurczaka do kanapek można ugotować, upiec lub usmażyć. Ja zwykle wybieram tę ostatnią wersję, bo szybko otrzymuję smaczne, mięsne kąski. Filet można pokroić w paski, przyprawić i usmażyć w panierce lub bez. Mój sposób jest jednak szybszy – smażę drobiowe kotlety, a potem kroję je w paski i umieszczam na plackach tortilli.
Jak zrobić wrapy z kurczakiem i warzywami?
Przyrządzenie wrapów zaczynam zwykle od przygotowania warzyw i twarożku. Na końcu smażę kurczaka, a po nadzianiu i złożenia wrapy szybko podgrzewam na patelni. Jeśli chodzi o warzywa, często sięgam po pomidory, ogórki, paprykę i cebulę. Jednak dobrze sprawdzi się też brokuł, który został np. z obiadu. Taka kompozycja też smakuje doskonale i wygląda apetycznie.
Przepis: Wrapy z kurczakiem i warzywami
Ciepłe, chrupiące kanapki z tortilli nadziewane filetem z kurczaka i warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 4 placki tortilli
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- papryka mielona słodka i ostra
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- 1 mały brokuł
- 2 pomidory
- 150 g twarożku kanapkowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie twarożku i warzywBrokuł opłucz, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Warzywo odcedź, przestudź. Pomidory umyj, pokrój w grubsze plasterki. Twarożek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie kurczakaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą przekrój na dwa płaty, lekko rozbij je kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce doprawionej papryką. Usmaż je na oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu, pokrój w długie paski.
- Składanie i podgrzewanie wrapówKażdy placek tortilli posmaruj twarożkiem. Na połowie ułóż paski kurczaka, różyczki brokułu i plastry pomidorów. Tortille złóż na cztery części lub zroluj. Podgrzej je na patelni z odrobiną oleju, tak by placki ze wszystkich stron przyrumieniły się i były chrupiące.
Jak podgrzać wrapy?
Tortille to zwykle pszenne placki, gotowe do spożycia. Tak więc, nie trzeba ich podgrzewać. Jednak warto to zrobić, by nabrały lepszego smaku, a cały wrap zrobił się ciepły. Oprócz smażenia na patelni, wrapy można podgrzać w piekarniku. Wystarczy im zwykle ok. 10 minut spędzonych w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wrapy możecie też podgrzać w opiekaczu do kanapek czy w kuchence mikrofalowej. Te ostatnie będą ciepłe, ale nie będą chrupiące.