Szybkie kluski leniwe robię z przepisu babci. Pyszne danie gotowe w 30 minut

Dodano:
Kluski leniwe z przepisu babci Źródło: Shutterstock / Patrycja St
To jeden z najlepszych smaków dzieciństwa, jaki pamiętam – kluski leniwe mojej babci. Ich sekretem był twaróg. Poznaj sprawdzony przepis na szybki posiłek.

Idealne leniwe potrzebują idealnego twarogu. Moja babcia zawsze przywoziła twaróg od cioci mieszkającej na wsi, która sama go wyrabiała. Babcia mawiała, że tylko tłusty wiejski twaróg nadaje się do leniwych. Rzeczywiście, taki twaróg to najlepszy wybór. Jednak nie zawsze mamy do niego dostęp. Jego zamiennikiem mogą być tłuste twarogi z lokalnych mleczarni albo po prostu dobrej jakości produkt nabyty w sklepie. To właśnie on nadaje kluskom wyjątkową miękkość i bogaty smak. Pewnym kompromisem jest twaróg półtłusty – kluski będą równie smaczne, ale mniej kaloryczne.

Jakich twarogów nie dodawać do klusek leniwych z przepisu babci?

Do klusek leniwych lepiej nie dodawać:

  • twarogu chudego – jest zbyt suchy i może sprawić, że kluski będą twarde lub mało smaczne. Jeśli masz tylko twaróg chudy, dodaj odrobinę śmietany lub masła do ciasta, aby poprawić jego strukturę,
  • twarogu mielonego w wiaderku (na sernik) – tego typu produkty są zwykle za rzadkie i mogą sprawić, że ciasto na kluski stanie się zbyt klejące. Jeśli musisz użyć tego rodzaju twarogu, dodaj mniej jajek i więcej mąki.

Jak zrobić kluski leniwe z przepisu babci?

Ciasto na kluski leniwe powinno być wilgotne, ale nie klejące się do rąk. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę więcej mąki, ale uważaj, aby nie przesadzić, bo kluski staną się twarde. Kluski leniwe można zamrozić. Po ugotowaniu wystarczy je ostudzić, ułożyć na tacy i włożyć do zamrażarki. Gdy będą twarde, przełóż je do woreczków lub pojemników. Przed podaniem wystarczy je ugotować w gorącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

Przepis: Kluski leniwe z przepisu babci

Smak dzieciństwa w rozkosznej cynamonowej otoczce.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
447 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego
  • 300 g szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła (do polania klusek)
  • 1 łyżeczka cynamonu (do posypania klusek)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie twaroguTwaróg przepuść przez maszynkę do mięsa lub dokładnie rozgnieć widelcem, aby był gładki.
  2. Mieszanie składnikówW dużej misce wymieszaj twaróg, jajka i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie miękkie, ale nieklejące się ciasto. Nie zagniataj zbyt długo, aby kluski pozostały lekkie.
  3. Formowanie klusekPosyp blat mąką, uformuj z ciasta wałeczki o grubości około 2 cm, a następnie pokrój je pod skosem na małe kluski (ok. 2-3 cm długości)
  4. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj osoloną wodę (3-4 litry). Wrzucaj kluski partiami na wrzątek i gotuj przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową
  5. WykańczanieKluski ułóż na talerzu, polej roztopionym masłem, a następnie posyp cynamonem.

Z czym podawać kluski leniwe z przepisu babci?

Moja babcia podawała kluski leniwe z masłem i cynamonem, ale można spotkać różne warianty wykończenia klusek. Czasem są polewane zasmażką z tartej bułki i posypywane cukrem. Można je również serwować z różnymi dodatkami, takimi jak owoce, śmietana, dżem czy cukier puder.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...