Ta kawa poprawia koncentrację i dba o jelita. Jej sekretny składnik to znana od wieków pasta
Kawa z tahini jest szczególnie popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Dodatek sezamowej pasty to prosty sposób na wzbogacenie smaku kawy i poprawienie energii w ciągu dnia. W tych regionach kawa często parzona jest z dodatkiem kardamonu, co nadaje jej wyjątkowy charakter.
Co to jest tahini?
Tahini to pasta sezamowa o bliskowschodnim rodowodzie, która jest nieodłącznym składnikiem wielu dań tamtejszej kuchni. Przygotowywana jest na bazie nasion sezamu. Tahini jest pełne zdrowych tłuszczy (głównie nienasyconych), które wspierają funkcjonowanie mózgu oraz pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu. W połączeniu z kofeiną kawa z tahini może więc działać jako naturalny wspomagacz koncentracji, a jednocześnie dostarczać zdrowych składników odżywczych. Tahini dostarcza błonnik pokarmowy, dzięki czemu dba o jelita i zapobiega zaparciom.
Jak zrobić kawę z tahini?
Do kawy z tahini najlepiej pasuje mocna kawa, na przykład espresso lub kawa parzona metodą przelewową. Dzięki temu smak sezamu nie zostanie przytłoczony przez zbyt łagodną kawę.
Pastę przed dodaniem do kawy warto rozpuścić w wodzie. Jeśli kawa z tahini wydaje się zbyt gęsta, możesz dodać więcej gorącej wody lub mleka roślinnego, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli preferujesz bardziej intensywny smak sezamu, śmiało dodaj więcej tahini.
Wskazówka: jeśli kupujesz tahini w słoiku, przechowuj je w lodówce po otwarciu. Pasta sezamowa ma tendencję do rozwarstwiania się, więc przed każdym użyciem warto ją dobrze wymieszać. Po otwarciu powinna być zużyta w ciągu kilku miesięcy, aby zachować świeżość.
Przepis: Kawa z tahini
Aromatyczny smak kawy z kremową nutą sezamowego tahini.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 59
Składniki
- 250 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu
- 60 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
- Parzenie kawyZaparz filiżankę mocnej czarnej kawy, np. w ekspresie.
- Przygotowanie tahiniW małej miseczce połącz tahini z gorącą wodą. Mieszaj, aż pasta się rozpuści i uzyskasz kremową konsystencję.
- MieszanieWlej napar z kawy do filiżanki. Dodaj do niej rozpuszczoną tahini i miód. Całość dokładnie wymieszaj, aby połączyły się składniki. Podawaj od razu.
Co można dodać do kawy z tahini
Smak kawy możesz wzbogacić przyprawami, które dobrze komponują się z sezamową pastą tahini. To przede wszystkim kardamon, cynamon i imbir. Dodadzą kawie głębszego smaku. Idealny słodkim uzupełnieniem kawy z tahini będą kruche ciasteczka chałwowe.