Idealnie kruche ciasteczka chałwowe w 20 minut! Rodzina zawsze pyta, kiedy zrobię je znowu

Dodano:
Ciasteczka chałwowe z tahini Źródło: Shutterstock / Stanislav71
Tym ciasteczkom nie można się oprzeć. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, moja rodzina za nimi przepada. Polecam przepis na kruche ciastka chałwowe, które swój smak zawdzięczają zdrowej i pożywnej paście.

Smakową bazą tych pysznych ciasteczek jest pasta tahini. To specjał o bliskowschodnim rodowodzie, znany od tysięcy lat. Pasta tahini była używana już w starożytnej Mezopotamii i Egipcie jako źródło energii oraz cenny składnik diety. Przygotowywana jest na bazie nasion sezamu. To właśnie dzięki obecności tłuszczów zawartych w tej sezamowej paście oraz masła, ciasteczka mogą być przechowywane przez kilka dni, bez utraty smaku i aromatu. Oczywiście powinny być umieszczone w szczelnym pojemniku.

Jak zrobić ciasteczka chałwowe z tahini?

Przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać składniki, a z ciasta uformować ciasteczka, posypać je sezamem i upiec. Optymalny czas pieczenia to 15 minut, do zrumienienia brzegów. Ciasteczka będą miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Stwardnieją podczas stygnięcia, więc uważaj, żeby ich nie przepiec, bo staną się zbyt suche.

Porada: jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody, mleka lub więcej tahini. Jeśli wyszło zbyt lepkie, schłodź je w lodówce przez 15–20 minut.

Z ciasteczek łatwo przygotować wersję bezglutenową. Wystarczy, że zastąpisz mąkę pszenną mąką ryżową, kokosową lub migdałową. Pamiętaj, że może być konieczne dostosowanie ilości pozostałych składników, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Przepis: Ciasteczka chałwowe z tahini

Wyjątkowo smaczne ciasteczka na bazie pasty tahini. Ich orientalny smak podkręca sezamowa posypka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
8 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
187 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g pasty tahini
  • 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMąkę przesiej dwukrotnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W misce połącz tahini, masło i cukier puder. Następnie dodaj mąkę z proszkiem i solą. Mieszaj, aż ciasto będzie miało gładką, elastyczną konsystencję.
  2. Formowanie ciasteczekOdrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłonią. Każde ciasteczko posyp sezamem, lekko dociskając, aby się przykleił.
  3. Pieczenie ciasteczekRozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasteczka i piecz je przez 12–15 minut, aż będą lekko złote na brzegach.
  4. Studzenie ciasteczekPozostaw ciasteczka do wystygnięcia na kratce, aby stwardniały i uzyskały odpowiednią strukturę.

Jak podawać ciasteczka chałwowe z tahini?

Ciasteczka znakomicie smakują na słodko podane z herbatą miętową lub kawą po turecku, aby podkreślić ich bliskowschodni rodowód. Możesz je również zaserwować w wersji bardziej wytrawnej. Wystarczy, że w przepisie zmniejszysz ilość cukru, a po upieczeniu podasz je jako przekąskę z hummusem lub jogurtem greckim.

Co można dodać do ciasteczek chałwowych z tahini?

Smak ciasteczek można wzbogacić przez dodanie do ciasta rodzynek lub kawałków posiekanej czekolady. Znakomicie sprawdzą się także orzechy, np. pistacje czy orzechy włoskie oraz migdały.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...