Do pojemnika z herbatą dodaj jeden aromatyczny składnik. Efekt niczym z najlepszej herbaciarni
Czarna herbata waniliowa to napój wyjątkowy: ma głęboki smak, a goryczka herbaty idealnie komponuje się ze słodyczą prawdziwej wanilii. Herbaty waniliowe można kupić w dobrych herbaciarniach, można też dostać takie herbaty w torebkach, jednak własnoręcznie przygotowana herbata z wanilią nie ma sobie równych. To idealny napój do czegoś słodkiego.
Jak zrobić herbatę z wanilią?
Najprostszy sposób to dodać laski wanilii do pojemnika z herbatą. Już po kilku dniach, w szczelnym pojemniku susz nabierze niezwykłego aromatu. Warto tu postawić na dobre składniki: dobrą, czarną herbatę (ale może być także zielona, jeśli taką preferujesz) i dobrej jakości wanilię. Laski wanilii można pociąć na mniejsze (2-3 części) kawałki.
Gotowana herbata wanilią
Herbatę można również aromatyzować gotując przez kilka minut napar z dodatkiem laski wanilii. Gotowanie herbaty z przyprawami to sposób, który preferują m.in. mieszkańcy Indii. Mocną herbatę waniliową można posłodzić i zabielić pełnotłustym mlekiem. Taki napój stawia na nogi i jest doskonały na chłodne dni.
Herbata waniliowa z dzbanka
Laskę wanilii można również dorzucić do dzbanka z gorącą, zaparzoną herbatą. Aromat również będzie przyjemny, choć delikatniejszy. Do dzbanka oprócz wanilii można dodać także inne przysmaki i stworzyć własną kompozycję aromatów. Mogą to być np. plasterki pomarańczy, kawałki skórki limonki, truskawki lub wiśnie (mogą być mrożone) albo kawałek kory cynamonu.
Herbatę można także zaparzyć z wanilią. Wówczas można do suszu dodać aromatyczne ziarenka, zalać gorącą wodą i parzyć jak zawsze.
Herbata z cukrem waniliowym
Jeśli słodzisz herbatę, możesz również przygotować domowy cukier waniliowy, który przyda się również do aromatyzowania deserów. Aby go zrobić, wystarczy pociętą laskę wanilii włożyć do pojemnika z cukrem. Kryształki już po kilku dniach nabiorą charakterystycznego aromatu.