Prosta pasta z makreli idealna na kolację. Robię ją 15 minut, a wszystkim smakuje

Dodano:
Pasta z makreli Źródło: Shutterstock / Lukasz Engel
Moja rodzina uwielbia pasty do pieczywa, a najbardziej pastę z makreli. Bardzo się z tego cieszę, bo jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Dobrze też, że robi się ją bardzo szybko, bo nie lubię tracić czasu w kuchni.

Makrela to jedna z najtańszych i najpopularniejszych ryb w naszych sklepach. Można ją kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Dlatego warto nie przechodzić obok niej obojętnie, a skusić się i ją kupić. Doskonale smakuje jedzona sama, ale można też ją dodać do sałatki czy przerobić na pastę. Tę ostatnią uwielbia moja rodzina.

Wartość odżywcza makreli

Makrela jako tłusta ryba morska należy do najzdrowszych ryb. Dostarcza bowiem cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezwykle korzystne dla naszego mózgu i serca. Zawiera też pełnowartościowe, lekkostrawne białko, a także wiele witamin i soli mineralnych. Spośród nich wymienić należy: witaminę D, która wzmacnia układ odpornościowy i kości, a także witaminę B12 potrzebną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz działającą krwiotwórczo. W jej składzie jest też dużo witaminy A, wapnia, magnezu, potasu i fosforu.

Jak zrobić szybką pastę z makreli?

W przygotowaniu pasty z makreli najwięcej czasu zawsze zajmuje oczyszczenie ryby z ości. To bardzo ważne, by zrobić to dokładnie, bo wtedy pastę zajada się z przyjemnością. Gdy już mamy czyste mięso, wystarczy je rozdrobnić widelcem i wymieszać z kilkoma dodatkami.

Przepis: Szybka pasta z makreli

Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem twarożku i szczypiorku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 2-3 łyżki twarożku kanapkowego lub sernikowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie rybyZ wędzonej makreli usuń skórę i kręgosłup. Następnie kawałki mięsa dokładnie oczyść z  mniejszych ości. Oczyszczone mięso umieść w głębokim talerzu i rozdrobnij widelcem.
  2. Łączenie składnikówDo mięsa z makreli dodaj też twarożek, majonez, musztardę i posiekany szczypiorek. Składniki dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Co jeszcze można dodać do pasty z makreli?

Ja do pasty z makreli dodaję zwykle twarożek i szczypiorek. Jednak to nie wszystkie możliwości. Doskonałymi dodatkami do tej pasty będą też: jajko ugotowane na twardo, posiekana cebulka, natka pietruszki, ogórek kiszony czy czarne oliwki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...