Smak sałatki Olivier podkręcam zdrowym dodatkiem. To hit, którego musisz spróbować
Sałatka Olivier to klasyka gatunku. Jak wskazują źródła, jest pierwowzorem dobrze nam znanej sałatki jarzynowej, która powstała w drugiej połowie XIX w. Autorem pierwszego przepisu był Lucien Olivier, właściciel słynnej restauracji Hermitage, najpopularniejszego lokalu w przedrewolucyjnej Moskwie. Pierwsze wersje sałatki, serwowanej pod nazwą „Salade russe” lub „Salade Olivier”, składały się z ozorów, kaparów, sałaty, pikli i sosu. Pod koniec wieku, wraz z emigracją rosyjską, przepis na tę wyjątkową sałatkę, trafił do Europy, gdzie zyskał popularność. Z czasem przepis zmodyfikowano, rezygnując z niektórych składników. Współczesna wersja sałatki Olivier to nic innego jak wschodnia odmiana tradycyjnej sałatki warzywnej, wzbogacona o dodatek mięsny, np. szynkę lub kiełbasę.
Jak zrobić sałatkę Olivier z awokado?
Ten klasyczny przepis wzbogaciłam o nietypowy owocowy dodatek. W moim przepisie pojawia się awokado. Owoc ten zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają pracę serca i pomagają wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dodatkowo, awokado jest bogate w potas, który wspiera równowagę elektrolitową organizmu. Dzięki temu sałatka Olivier zyskuje nie tylko nowy smak, ale staje się zdrowsza.
Wskazówka: jeśli chcesz, by sałatka miała delikatniejszy smak i była mniej kaloryczna, zamiast majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem bądź samego jogurtu, np. greckiego.
Przepis: Sałatka Olivier z awokado
Klasyczna sałatka Olivier z owocową nutą. Dodatek awokado nadaje jej nowy, wyjątkowy smak.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 379 w każdej porcji
Składniki
- 300 g szynki konserwowej
- 2 dojrzałe awokado
- 4 średnie ziemniaki
- 4 marchewki
- 6 ogórków kiszonych
- 4 jajka
- 1 szklanka zielonego groszku konserwowego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówZiemniaki i marchew obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Po ugotowaniu warzywa odcedź, wystudź i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo (około 10 minut), a potem wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Przygotowanie pozostałych składnikówAwokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wydrąż łyżką. Pokrój w kostkę, i aby nie ściemniało, skrop sokiem z cytryny. Ogórki pokrój w drobną kostkę, a zielony groszek odcedź i przepłucz zimną wodą. Szynkę pokrój w kostkę lub w drobne paseczki.
- Mieszanie składnikówW dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki. Dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę więcej majonezu.
- Dekorowanie sałatkiPrzełóż sałatkę do szklanych naczyń, np. pucharków lub miseczek. Każdy pucharek udekoruj świeżymi gałązkami natki pietruszki.
- Chłodzenie sałatkiSchłodź sałatkę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
Jak przechowywać sałatkę Olivier z awokado?
Sałatka najlepiej smakuje świeża, ale jeśli chcesz ją przechować, trzymaj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 1-2 dni. Pamiętaj jednak, by nie przechowywać jej zbyt długo, ponieważ świeże składniki mogą stracić swoją teksturę i smak.