Smak sałatki Olivier podkręcam zdrowym dodatkiem. To hit, którego musisz spróbować

Dodano:
Sałatka Olivier z awokado Źródło: Shutterstock / Sokor Space
Sałatka Olivier z  awokado to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tej klasycznej sałatki. Dzięki owocowemu dodatkowi zyskuje ona wyjątkowy smak.

Sałatka Olivier to klasyka gatunku. Jak wskazują źródła, jest pierwowzorem dobrze nam znanej sałatki jarzynowej, która powstała w drugiej połowie XIX w. Autorem pierwszego przepisu był Lucien Olivier, właściciel słynnej restauracji Hermitage, najpopularniejszego lokalu w przedrewolucyjnej Moskwie. Pierwsze wersje sałatki, serwowanej pod nazwą „Salade russe” lub „Salade Olivier”, składały się z ozorów, kaparów, sałaty, pikli i sosu. Pod koniec wieku, wraz z emigracją rosyjską, przepis na tę wyjątkową sałatkę, trafił do Europy, gdzie zyskał popularność. Z czasem przepis zmodyfikowano, rezygnując z niektórych składników. Współczesna wersja sałatki Olivier to nic innego jak wschodnia odmiana tradycyjnej sałatki warzywnej, wzbogacona o dodatek mięsny, np. szynkę lub kiełbasę.

Jak zrobić sałatkę Olivier z awokado?

Ten klasyczny przepis wzbogaciłam o nietypowy owocowy dodatek. W moim przepisie pojawia się awokado. Owoc ten zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają pracę serca i pomagają wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dodatkowo, awokado jest bogate w potas, który wspiera równowagę elektrolitową organizmu. Dzięki temu sałatka Olivier zyskuje nie tylko nowy smak, ale staje się zdrowsza.

Wskazówka: jeśli chcesz, by sałatka miała delikatniejszy smak i była mniej kaloryczna, zamiast majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem bądź samego jogurtu, np. greckiego.

Przepis: Sałatka Olivier z awokado

Klasyczna sałatka Olivier z owocową nutą. Dodatek awokado nadaje jej nowy, wyjątkowy smak.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
379 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g szynki konserwowej
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 6 ogórków kiszonych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówZiemniaki i marchew obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Po ugotowaniu warzywa odcedź, wystudź i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo (około 10 minut), a potem wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówAwokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wydrąż łyżką. Pokrój w kostkę, i aby nie ściemniało, skrop sokiem z cytryny. Ogórki pokrój w drobną kostkę, a zielony groszek odcedź i przepłucz zimną wodą. Szynkę pokrój w kostkę lub w drobne paseczki.
  3. Mieszanie składnikówW dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki. Dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę więcej majonezu.
  4. Dekorowanie sałatkiPrzełóż sałatkę do szklanych naczyń, np. pucharków lub miseczek. Każdy pucharek udekoruj świeżymi gałązkami natki pietruszki.
  5. Chłodzenie sałatkiSchłodź sałatkę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

Jak przechowywać sałatkę Olivier z awokado?

Sałatka najlepiej smakuje świeża, ale jeśli chcesz ją przechować, trzymaj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 1-2 dni. Pamiętaj jednak, by nie przechowywać jej zbyt długo, ponieważ świeże składniki mogą stracić swoją teksturę i smak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...