Krem sułtański podbijał serca Polaków w PRL-u. Poznaj przepis na ten dawny smak luksusu
Krem sułtański to chyba najbardziej legendarny deser z czasów PRL-u. Był szczególnie popularny na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. Każdy szanujący się wówczas lokal gastronomiczny miał w swojej karcie tę pozycję. Kremem tym zajadali się bohaterowie kultowych „Dziewczyn do wzięcia”. W filmie z 1972 roku, wyreżyserowanym przez Janusza Kondratiuka staje się on smakiem luksusu, o którym marzą przybyłe do stolicy tytułowe dziewczęta. Deser ten był także popularny w polskich domach – zaradne gospodynie domowe odtwarzały jego legendarny smak.
Deser zawdzięcza swoją nazwę rodzynkom sułtańskim, które były jednym z najważniejszych składników kremu, a w Polsce Ludowej namiastką legendarnych kulinarnych rozkoszy Orientu.
Jak zrobić krem sułtański?
Przygotowanie tego deseru nie jest skomplikowane. Jego bazą jest bita śmietana i nasączone rumem rodzynki. Aby uzyskać idealną konsystencję bitej śmietany, wybieraj śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym łatwiej ją ubić. Bardzo ważny jest także dodatek cukru pudru, który szybciej się rozpuszcza i lepiej łączy z masą niż tradycyjny cukier. Ubijaj śmietanę na średnich obrotach miksera i bacznie obserwuj, aby jej nie „przebić”. Gdy zaczynają pojawiać się wyraźne ślady mieszadeł, kończ ubijanie.
Porada: bardzo ważne jest schłodzenie śmietany oraz miski i końcówek miksera przed ubijaniem – najlepiej przed szykowaniem deseru włożyć je na 15-20 minut do lodówki.
Przepis: Krem sułtański
Połączenie nasączonych rumem rodzynek z kakao i wieńczącą ten retro deser obowiązkową bitą śmietaną.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 408 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g rodzynek
- 80 ml rumu
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRodzynki zalej rumem i odstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Przełóż 1/3 masy do osobnej miski i wymieszaj ją z kakao.
- Formowanie deseruNa dno szklanych pucharków wsyp kilka namoczonych rodzynek, następnie nałóż porcję czekoladowego kremu. Posyp go rodzynkami i umieść porcję bitej śmietany.
- DekorowanieDekorowanie Wierzch deseru udekoruj kilkoma rodzynkami.
- Schłodzenie deseruWstaw pucharki z kremem do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężały i nabrały odpowiedniej konsystencji.
Jak udekorować krem sułtański?
W tradycyjnej wersji tego deseru w roli dekoracji pojawia się oczywiście bita śmietana, rodzynki, a czasem pokruszone bezy. Moja babcia ozdabiała krem sułtański odrobiną startej czekolady lub posypywała kakao. Krem możesz przyozdobić również orzechami, wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.