Świąteczny schab przerabiam na nowe, pyszne danie. Ta pikantna sałatka to u mnie hit
Na Święta pieczemy zwykle mięsa, które podajemy na ciepło lub zimno. Często jednak przeliczamy się z możliwościami domowników i gości i pieczyste nie schodzi w całości. Co z nim zrobić? Oczywiście nadmiar pieczonego mięsa można zamrozić i zjeść w ciągu kilku tygodni. U mnie jednak taka wersja mięsa nie cieszy się zwykle dużym wzięciem. Dlatego pieczony schab czy karkówkę przerabiam zwykle na znakomitą sałatkę.
Z czym połączyć pieczone mięso w sałatce?
Sałatka z pieczonego mięsa niewątpliwie jest pożywna i bardzo sycąca. Za tym daniem szczególnie przepadają panowie, którzy przy okazji lubią wyraziste smaki. Dlatego ja taką sałatkę przyrządzam na ostro, łącząc ją z kilkoma smakowitymi dodatkami. Wśród nich znajduje się ostra papryczka, którą zestawiam z nieco łagodniejszą, by danie było zjadliwe. Poza tym wzbogacam je innymi, świeżymi warzywami, czasem też posiekaną zieleniną. Ta kompozycja jest niezwykle smaczna i apetyczna.
Jak zrobić sałatkę z pieczonego schabu?
Schab lub inne pieczone mięso przeznaczone do sałatki należy pokroić w cienkie plasterki, a potem w węższe paski. Teraz wystarczy do niego dorzucić pokrojone warzywa. Jeśli chodzi o ostrą papryczkę, warto ją oczyścić z nasion, chyba, że ktoś lubi naprawdę pikantne potrawy. Mięso z papryką można też przesmażyć na patelni z olejem i sosem sojowym, dzięki czemu całe doskonale przejdzie smakiem i nabierze soczystości.
Przepis: Sałatka z pieczonego schabu
Pieczony schab z dodatkiem świeżych warzyw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 400 g pieczonego schabu lub innego mięsa
- 1 mała ostra papryczka
- 1 słodka papryka czerwona lub zielona
- 100 g świeżego szpinaku lub rukoli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMięso pokrój w jak najcieńsze plasterki, a potem w paski. Papryczkę umyj, oczyść z nasion, drobno posiekaj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Pomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Szpinak lub rukolę opłucz, osusz.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. Z pozostałych składników przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z czym podać sałatkę z pieczonego mięsa?
Do sałatki z pieczonego mięsa można podać świeże pieczywo, np. wiejski chleb lub bagietkę. Dobrze też będą do niej pasować czosnkowe grzanki. Sałatkę można też zawinąć w lekko podgrzaną tortillę, a wtedy powstanie pyszna przekąska do ręki.