Świąteczny schab przerabiam na nowe, pyszne danie. Ta pikantna sałatka to u mnie hit

Dodano:
Sałatka ze schabem Źródło: Shutterstock / Foto by KKK
Jeśli po Świętach został wam pieczony schab lub inne mięso, możecie je przerobić na zupełnie nowe danie. Wystarczy je cienko pokroić i wymieszać z kilkoma składnikami. Danie będzie pełne smaku i wszyscy zjedzą je z wielką ochotą.

Na Święta pieczemy zwykle mięsa, które podajemy na ciepło lub zimno. Często jednak przeliczamy się z możliwościami domowników i gości i pieczyste nie schodzi w całości. Co z nim zrobić? Oczywiście nadmiar pieczonego mięsa można zamrozić i zjeść w ciągu kilku tygodni. U mnie jednak taka wersja mięsa nie cieszy się zwykle dużym wzięciem. Dlatego pieczony schab czy karkówkę przerabiam zwykle na znakomitą sałatkę.

Z czym połączyć pieczone mięso w sałatce?

Sałatka z pieczonego mięsa niewątpliwie jest pożywna i bardzo sycąca. Za tym daniem szczególnie przepadają panowie, którzy przy okazji lubią wyraziste smaki. Dlatego ja taką sałatkę przyrządzam na ostro, łącząc ją z kilkoma smakowitymi dodatkami. Wśród nich znajduje się ostra papryczka, którą zestawiam z nieco łagodniejszą, by danie było zjadliwe. Poza tym wzbogacam je innymi, świeżymi warzywami, czasem też posiekaną zieleniną. Ta kompozycja jest niezwykle smaczna i apetyczna.

Jak zrobić sałatkę z pieczonego schabu?

Schab lub inne pieczone mięso przeznaczone do sałatki należy pokroić w cienkie plasterki, a potem w węższe paski. Teraz wystarczy do niego dorzucić pokrojone warzywa. Jeśli chodzi o ostrą papryczkę, warto ją oczyścić z nasion, chyba, że ktoś lubi naprawdę pikantne potrawy. Mięso z papryką można też przesmażyć na patelni z olejem i sosem sojowym, dzięki czemu całe doskonale przejdzie smakiem i nabierze soczystości.

Przepis: Sałatka z pieczonego schabu

Pieczony schab z dodatkiem świeżych warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g pieczonego schabu lub innego mięsa
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 słodka papryka czerwona lub zielona
  • 100 g świeżego szpinaku lub rukoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMięso pokrój w jak najcieńsze plasterki, a potem w paski. Papryczkę umyj, oczyść z nasion, drobno posiekaj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Pomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Szpinak lub rukolę opłucz, osusz.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. Z pozostałych składników przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z czym podać sałatkę z pieczonego mięsa?

Do sałatki z pieczonego mięsa można podać świeże pieczywo, np. wiejski chleb lub bagietkę. Dobrze też będą do niej pasować czosnkowe grzanki. Sałatkę można też zawinąć w lekko podgrzaną tortillę, a wtedy powstanie pyszna przekąska do ręki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...