Przepis na idealne ciasto na uszka jest banalny. Istotne są dwa szczegóły

Dodano:
Uszka Źródło: Shutterstock / zi3000
Większość osób wigilijny barszcz podaje z uszkami. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć zajmuje nieco czasu. Jednak te domowej roboty zawsze są najsmaczniejsze. Oto przepis na idealne ciasto na uszka, z którym pracuje się z przyjemnością.

Choć lepienie domowych pierogów i uszek jest dość czasochłonne, to nie wyobrażam sobie, by nie przygotować ich własnoręcznie. Nawet, jeśli nie wyjdą idealne, są o niebo lepsze od kupnych produktów. A gdy zna się doskonały przepis na ciasto, z przygotowaniem domowych specjałów nie ma problemu.

Jakie powinno być idealne ciasto na uszka?

Idealne ciasto na uszka powinno być delikatne po ugotowaniu. By rzeczywiście takie wyszło, powinno być dość miękkie i elastyczne po zagnieceniu. W tym celu, należy pamiętać o dwóch szczegółach. Po pierwsze do ciasta lepiej nie dodawać jajka, które zwiększa jego twardość. Po drugie, do mąki należy dodać dobrze ciepłą, a nawet gorącą wodę. Zaparzenie mąki sprawi, że gluten zawarty w mące zrobi się wyjątkowo elastyczny, co też będzie zapobiegało pękaniu ciasta w czasie formowania czy gotowania.

Jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na uszka?

Do przygotowania ciasta na uszka tak naprawdę wystarczą dwa składniki mąka i woda. Warto też dodać odrobinę oleju, który zwiększy wilgotność i elastyczność ciasta. Robiąc uszka, najpierw należy przyrządzić farsz, a potem zagnieść ciasto. Dzięki temu ciasto nie będzie obsychało, czekając na farsz.

Przepis: Ciasto na uszka

Miękkie i elastyczne ciasto na uszka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 80 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • farsz grzybowy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól i olej. Wlej gorącą wodę, wymieszaj łyżką. Pozostaw, by woda nieco przestygła. Potem połącz składniki, przełóż ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób, by było gładkie i elastyczne.
  2. Formowanie uszekCiasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, delikatnie podsypując je mąką. Ciasto pokrój na nieduże kwadraty lub wykrawaj z niego małe krążki. Na każdy nałóż trochę farszu, złóż na pół, zlep rogi powstałych pierożków.
  3. Gotowanie uszekW garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć uszka, zamieszaj, gotuj na średnim ogniu, licząc ok. 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedź uszka, przelej zimną wodą, dokładnie osącz, skrop olejem, by się nie sklejały.

Wigilijne uszka – kilka wskazówek

Sprawdźcie, na co należy zwrócić uwagę, by wigilijne uszka wyszły idealne.

  • Ciasto na uszka rozwałkowuje się na grubość ok. 2 mm, a potem wykrawa z niego kwadraty o boku 2-3 cm. Można też wykroić krążki, a wtedy uszka wyjdą zaokrąglone.
  • Po nałożeniu farszu, kwadrat lub krążek ciasta składa się na pół po przekątnej lub średnicy, dokładnie zlepia brzegi i łączy dwa naprzeciwległe końce. W ten sposób powstają „pierścionki”.
  • By farsz z uszek nie „uciekał” w czasie gotowania, ciasto trzeba dokładnie zlepić. By ułatwić sobie zadanie, nie należy go zbyt mocno podsypywać mąką w czasie wałkowania. W razie potrzeby, nadmiar mąki można usunąć czystym pędzelkiem lub brzegi kwadratów lub krążków lekko zwilżyć wodą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...