Te jajka sadzone ze szpinakiem to kulinarne arcydzieło. Prosta rzecz odczaruje szpinak na zawsze

Dodano:
Jajka sadzone ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Szukasz pomysłu na tani, ale efektowny i sycący posiłek? Jajka sadzone podane na szpinaku zachwycają smakiem i wyglądem. Poznaj mój przepis na danie w 20 minut. Jeden nietypowy składnik dodaje potrawie charakteru.

Niektórzy twierdzą, że podawanie jajek sadzonych ze szpinakiem to wymysł z czasów PRL-u, który powinien raz na zawsze zniknąć ze stołów. Ja uważam, że dobrze przyprawiony, duszony szpinak to doskonały dodatek do sadzonych jajek, który nie ma nic wspólnego z podawaną niegdyś zieloną breją bez smaku.

Jaki szpinak najlepiej nadaje się do podawania z jajkami?

Niekiedy potrzeba odrobiny kreatywności, żeby odczarować szpinak, który wielu osobom źle się kojarzy. Najlepiej w tym celu użyć szpinaku świeżego, który po podduszeniu nie traci apetycznego wyglądu. Delikatne listki szybko miękną i najlepiej smakują, gdy nie są rozgotowane. Do duszenia nadaje się zarówno dostępny w sklepach przez cały rok szpinak baby, jak i inne odmiany szpinaku. Duże liście szpinaku najlepiej porwać przed duszeniem na mniejsze kawałki.

Sam szpinak ma bardzo delikatny smak, dlatego wymaga dodania aromatycznych przypraw. To one mogą zmienić spojrzenie na szpinak i odczarować go jako niesmakującą niczym breję. Doskonale ze smakiem duszonego szpinaku komponuje się m.in. lekko podsmażony czosnek oraz czarny i kolorowy pieprz. Smak duszonego szpinaku wzbogaca również dodanie niezbyt ostrej cebuli np. czosnkowej lub szalotki, papryczki chili i ziół, takich jak: tymianek, oregano i rozmaryn. Dodatkowo mój przepis zawiera jeszcze jeden sekretny składnik.

Jak zrobić jajka sadzone na szpinaku?

Połączenie sadzonych jajek, duszonych liści szpinaku i pachnących lasem orzechów pinii tworzy wyjątkową kompozycję smaków i aromatów, którym trudno się oprzeć. Potrawę robię na dwóch patelniach – na jednej przygotowuję szpinak, a na drugiej smażę jajka. Przygotowanie pysznego dania nie zajmuje wiele czasu – jajka sadzone na szpinaku są gotowe w kilka chwil i bez problemu można je przygotować nawet przy bardzo napiętym grafiku obowiązków. Jeżeli nie przepadasz za sadzonymi jajkami, to możesz podać na szpinaku jajka w koszulkach.

Porada: uwzględnione w przepisie orzeszki pinii możesz zastąpić uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, nasionami słonecznika lub orzechami włoskimi.

Przepis: Jajka sadzone ze szpinakiem

To jedno z szybkich dań, które można serwować na śniadanie, obiad i ciepłą kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
299 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 2 gałązki koperku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSzpinak pozbaw łodyżek (opcjonalnie), umyj i osusz. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni (opcjonalnie). Koperek umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek.
  2. Duszenie szpinakuNa patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż liście zwiędną, a następnie zwiększ moc palnika i odparuj z patelni płyn. Podduszony szpinak dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Smażenie jajekPozostałe masło klarowane rozgrzej i wbij na patelnię jajka (możesz również usmażyć jajka bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni lub przygotować na wodzie). Jajka smaż do momentu, aż białko całkowicie się zetnie. Konsystencję żółtka dopasuj do indywidualnych preferencji.

Jak podawać jajka sadzone na szpinaku?

Sadzone jajka przekładam na szpinak, doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podaję prosto z patelni. Przed podaniem dekoruję danie koperkiem oraz orzeszkami pinii. Robiąc jajka sadzone na szpinaku dla wszystkich domowników, wykładam porcje potrawy na talerze.

Sadzone jajka na świeżym szpinaku

Sadzone jajka wyśmienicie smakują również podawane na świeżym szpinaku, który mieszam z pokrojonym w plasterki zielonym ogórkiem, koperkiem, natką pietruszki, czosnkiem niedźwiedzim i szczypiorkiem. Szpinakową sałatkę doprawiam oliwą z oliwek, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...