Najlepsza wigilijna ryba po grecku. Przepis mojej mamy zawsze się udaje i zachwyca smakiem
Delikatna ryba w aromatycznym sosie warzywnym to prawdziwa perełka na świątecznym stole. Ryba po grecku to danie, które łączy prostotę z niezapomnianym smakiem, dzięki czemu jest to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Wybór ryby jest kluczem do uzyskania doskonałego smaku. Wpływa bowiem na konsystencję i jakość tej świątecznej potrawy. To jednak nie wszystko. Od rodzaju ryby i jej właściwości zależy także to, jak dobrze danie wchłonie aromaty warzyw i marynaty.
Jak przygotować wigilijną rybę po grecku?
Przepisy na rybę po grecku nie są zbyt restrykcyjne w kwestii gatunku i dają możliwość wyboru ulubionej ryb. Jednak nie wszystkie ryby nadają się do tego dania. Najlepiej sprawdzą się filety z białych ryby, np. dorsza, sandacza, morszczuka, mintaja czy miruny. Wspólną cechą tych gatunków jest delikatna struktura mięsa i łatwość obróbki, co w przypadku takiej potrawy jak ryba po grecku jest szalenie istotne.
Porada: ryba po grecku smakuje najlepiej po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smaki się „przegryzą” i potrawa będzie jeszcze smaczniejsza.
Przepis: Wigilijna ryba po grecku
Sprawdzony przepis mojej mamy, który od wielu lat serwuję na Boże Narodzenie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 499 w każdej porcji
Składniki
- 800 g filetów rybnych (ze skórą lub bez)
- 4 duże marchewki
- 3 średnie pietruszki
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyFilety rybne opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz rybę solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę z obu stron na złoty kolor. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przygotowanie warzywMarchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Potem starte warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do warzyw dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie oraz bulion. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje.
- Układanie warstwW naczyniu żaroodpornym lub głębokim półmisku układaj warstwy: najpierw warzywa, potem usmażoną rybę, na końcu ponownie warzywa. Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc warstwą warzywną.
- Schładzanie potrawyRybę po grecku odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak podajemy wigilijną rybę po grecku?
Wigilijna ryba po grecku to potrawa, którą możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wśród dwunastu wigilijnych potraw będzie wyglądała efektownie na eleganckim półmisku lub w ozdobnym naczyniu żaroodpornym. Możesz również podać rybę po grecku w małych, indywidualnych porcjach na talerzykach lub w małych miseczkach.
Czy ryba po grecku ma śródziemnomorskie korzenie?
Ryba po grecku jest na wskroś polska. Jednak badacze analizujący korzenie tej potrawy doszukują się inspiracji w popularnych greckich daniach, takich jak musaka czy psari plaki. Są to potrawy, w których mięso duszone lub zapiekane w gęstym sosie warzywnym i podawane na ciepło, z kawałkiem świeżego chleba lub pity. W tych daniach zamiennie używa się mięsa wołowego, drobiowego oraz całych ryb.