Ekspresowe roladki z szynki zachwycają ziołowym smakiem. Idealna przekąska gotowa w 20 minut

Dodano:
Roladki ziołowe Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Polecam efektowną przekąskę, która zachwyci gości. Delikatna szynka i kremowe nadzienie z aromatycznymi ziołami sprawia, że są eleganckie, pyszne i gotowe w mig. Świetnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań i na Sylwestra.

Ziołowe roladki z mojego przepisu to nie tylko smaczna, efektowna i bardzo prosta w przygotowaniu przegryzka. To także znakomita przystawka w stylu zero waste. W idealny sposób wykorzystasz nadmiar szynki i ziół, które zostały po innych przepisach. Przy minimalnym wysiłku możesz stworzyć eleganckie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ łatwo je udekorować i dopasować do tematu imprezy. Możesz eksperymentować z dodatkami, takimi jak rzodkiewka, suszone pomidory, orzechy, papryka, oliwki, kapary czy delikatne owoce (np. figi). Wypróbuj roladki na najbliższym przyjęciu!

Jak przygotować ziołowe roladki z szynki?

Ziołowe roladki z delikatnej szynki nie wymagają wiele pracy i składników. Wystarczy kilka plasterków szynki, twarożek typu cream cheese lub naturalny twaróg, garść ulubionych ziół i 20 minut. Ziołowe roladki z szynki i twarożku możesz serwować samodzielnie jako zimną przekąskę lub jako jeden z elementów większej deski wędlin. Jeśli chcesz przekształcić roladki w danie obiadowe, wystarczy, że dodasz je do sałatki warzywnej lub podasz z pieczywem i sosem jogurtowym.

Przepis: Ziołowe roladki z szynki

To ekspresowa przekąska i jednocześnie bardzo elegancka przekąska.

Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
63 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plasterków szynki
  • 200 g serka twarożkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 3 łyżeczki świeżego koperku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie nadzieniaW misce wymieszaj serek twarożkowy z jogurtem naturalnym. Dodaj posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, a następnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą, kremową masę.
  2. WykonanieNa każdym plastrze szynki równomiernie rozsmaruj 1-1,5 łyżki twarożkowego farszu. Uważaj, aby nie nałożyć zbyt dużo, by roladki nie rozpadły się podczas zwijania. Zwijanie roladek Tak przygotowane plastry szynki zwiń w ciasne roladki. Staraj się, aby roladki były równe i dobrze sklejone. Jeśli roladki się rozchodzą, koniecznie zabezpiecz je wykałaczkami.
  3. DekorowanieWymieszaj w misce po łyżeczce drobno posiekanych: szczypiorku, koperku i natki pietruszki. Gotowe roladki obsyp na końcach ziołową mieszanką. Całość udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Możesz także użyć rzodkiewek oraz listów rukoli.
  4. Chłodzenie roladekPrzed podaniem włożyć roladki do lodówki na 15-20 minut, aby dobrze się schłodziły i zachowały formę.

Ziołowe roladki z szynki w śródziemnomorskiej odsłonie

Roladki w podobnej formie są w różnych kuchniach świata. We włoskiej wersji najczęściej wykorzystuje się szynkę parmeńską, ricottę i bazylię, a w kuchni francuskiej dodatkiem są zioła prowansalskie. Roladkom łatwo nadać śródziemnomorskiego charakteru. Wystarczy, że użyjesz szynki parmeńskiej albo serrano, a do ich nadzienia dodasz estragon, bazylię czy zioła prowansalskie. Możesz również wzbogacić ich smak, dodając do twarożku posiekane suszone pomidory lub drobno pokrojoną paprykę. Takie roladki świetnie smakują podane w towarzystwie oliwek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...