Pożywne składniki zapiekam pod chrupiącą kratką. Ta apetyczna potrawa to hit w moim domu
Zapiekanki można przyrządzać z różnych składników i w tym tkwi ich siła. Ich podstawą może być makaron, ryż czy ziemniaki, a pożywnym dodatkiem np. mięso, ser. W mojej zapiekance na pierwszy plan wysuwa się apetyczna kratka z chrupiącego ciasta, pod którą zapiekam sycące składniki. Ta potrawa sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.
Co można zapiec pod ciastem francuskim?
Chrupiące, listkowe ciasto francuskie często jest stosowane jako „przykrywka” do potraw. Można pod nim zapiec np.: zupę-krem z pieczarek, potrawkę z kurczaka i grzybów albo gulasz wołowy z kapustą czy wieprzowy z ziemniakami. Doskonale też będą smakować zapieczone pod nim warzywa, np. marchewka, kapusta, cukinia.
Jak zrobić zapiekankę z ciastem francuskim?
Tę zapiekankę z ciastem francuskim robi się nieco inaczej, niż zwykle. Ciasto nie znajduje się bowiem pod spodem, a na wierzchu, dzięki czemu pozostaje chrupiące. Poza tym nie jest upieczone w jednym płacie, a w postaci lekkiej kratki. To sprawia, że zapiekanka wygląda bardzo apetycznie i łatwo nakłada się jej porcje. A są bardzo pożywne, bo pod warstwą chrupiącego ciasta zapiekam mięso, wędlinę i warzywa.
Przepis: Mięso zapiekane pod ciastem francuskim
Kawałki kurczaka, boczku i kapusty zapiekane pod kratką z ciasta francuskiego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 150 g wędzonego boczku
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w niedużą kostkę. Filet z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w większą kostkę. Kapustę oczyść, poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj.
- Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę i boczek, smaż, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj wtedy filet z kurczaka, chwilę przesmaż. Dodaj czosnek oraz kapustę. Całość przesmaż, oprósz solą i pieprzem, chwilę podduś.
- Wykańczanie zapiekankiDo formy na tartę przełóż podduszone składniki, oddzielając z nich płyn. Równomiernie je rozłóż. Ciasto francuskie pokrój w paski i ułóż z nich na wierzchu składników kratkę. Posmaruj ją rozkłóconym jajkiem. Całość piecz ok. 15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.
Jak udekorować zapiekankę z ciastem francuskim?
Zapiekanka z ciastem francuskim zapieczonym w postaci kratki wygląda niezwykle apetycznie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by uatrakcyjnić jej wygląd. Posmarowaną jajkiem kratkę z ciasta francuskiego wystarczy bowiem posypać sezamem, czarnuszką czy grubą solą, by po zapieczeniu potrawa kusiła swym wyglądem.