Surówkę z marchewki robię inaczej niż wszyscy. Dodaję do niej 2 aromatyczne składniki
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez niej żadna zupa, ale można też z niej zrobić prostą i zdrową surówkę. Ja jednak nie dodaję do niej tartego jabłka, a bardziej wyraziste składniki. Dzięki temu moja surówka z marchewki doskonale podbija smak łagodnych potraw.
Z czym warto łączyć marchewkę w surówkach?
Marchewka to twarde i niezbyt soczyste warzywo. Dlatego warto łączyć je z dodatkami, które zwiększą jej soczystość. Dobrym pomysłem jest więc dodanie do niej startego jabłka, posiekanej brzoskwini czy pomarańczy. Jednak do tego warzywa doskonale pasują też dodatki, które zaostrzają nieco smak słodkawego warzywa. Tu dobrze sprawdzi się imbir, pieprz, ale też czosnek i chili.
Jak zrobić aromatyczną surówkę z marchewki?
Do przygotowania mojej aromatycznej surówki z marchewki stosuję dwa proste dodatki. Są to posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, a także drobno posiekana papryczka chili. Oczywiście nie przesadzam z tymi dodatkami, bo mają tylko zaostrzyć smak potrawy, a nie ją zdominować. Dopełnieniem surówki jest oczywiście olej lub oliwa z oliwek, które zwiększą soczystość, ale też ułatwią przyswajanie witamin z zwartych w marchewce.
Przepis: Aromatyczna surówka z marchewki
Surówka z marchewki z dodatkiem czosnku i chili
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże lub 3 średniej wielkości marchewki
- 1 ząbek czosnku
- kawałek ostrej papryczki
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMarchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych lub średnich oczkach tarki. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę. Papryczkę umyj, oczyść z nasion, drobno posiekaj.
- Wykańczanie surówkiDo startej marchewki dodaj rozdrobniony czosnek i chili. Całość skrop sokiem z cytryny i wodą, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.
Do jakich potraw można podać aromatyczną surówkę z marchewki?
Aromatyczna surówka z marchewki doskonale sprawdzi się, jako dopełnienie delikatnych potraw. Można ją więc zaserwować do mało wyrazistych dań z kurczaka czy indyka. Dobrze będzie też komponować się z pieczoną czy smażoną rybą, a także z daniami warzywnymi czy kluskami ziemniaczanymi.