Gotuję buraki i szybko zamieniam je w zdrową sałatkę. Nie potrzebują wielu dodatków
Buraki to jedno z tańszych i zdrowszych warzyw. Zwykle gotujemy je i przerabiamy na jarzynkę. Jednak można też z nich ugotować barszcz, czy zrobić sałatkę. Dziś pokażę wam jedną z łatwiejszych sałatek, jaką można przygotować z buraka. Mało w niej dodatków i właśnie dzięki temu smak buraka nie jest przytłumiony. A sałatka jest smaczna i pełna zdrowia.
Jak przygotować buraki do sałatki?
Buraki przeznaczone do sałatki trzeba ugotować albo upiec. Jedną i drugą obróbkę należy przeprowadzić bez obierania, dzięki czemu warzywo lepiej zachowa kolor. Gotując czy piekąc buraki należy wybrać warzywa o podobnej wielkości, dzięki czemu będą w tym samym czasie miękkie. Gotując buraki, należy je włożyć do gorącej wody i gotować ok. godzinę. Jeśli wolicie upiec buraki, możecie je zawinąć w kawałki folii aluminiowej lub włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec ok. 1,5 godziny. Pieczone buraki lepiej zachowują walory odżywcze i smakowe, bo nie mają kontaktu z wodą. Mają też bardziej kremową konsystencję.
Jak zrobić prostą sałatkę z buraka?
Sałatka, której bazą jest burak, nie potrzebuje wielu dodatków. Tak naprawdę wystarczy dołożyć do niej składnik, który nieco zaostrzy jej smak. Ja tym razem postawiłam na por, który wcześniej sparzyłam wrzątkiem. Dzięki temu warzywo nieco zmiękło i zrobiło się mniej ostre.
Przepis: Sałatka z buraka
Sałatka z buraka i pora
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości buraki
- kawałek pora
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki wyszoruj, opłucz, ugotuj do miękkości. Odcedź je, wystudź, obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w grubsze plasterki.
- Przygotowanie poraPor oczyść, pokrój w talarki, dokładnie je wpłucz. Umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz.
- Wykańczanie sałatkiPlastry buraka posyp pokrojonym porem. Warzywa oprósz solą i pieprzem, polej sosem z octu, miodu i oliwy. Udekoruj natką pietruszki.
Czym można wzbogacić sałatkę z buraka?
Do sałatki z buraka można też wykorzystać inne składniki. Dobrze sprawdzi się posiekany czosnek, szczypiorek, pokrojona w kostkę feta czy podprażone pestki słonecznika. Jeśli chcecie zwiększyć słodycz sałatki, możecie dodać do niej np. suszone śliwki lub rodzynki.