Gotowane warzywa zamieniam w pyszne kotlety. Wyglądają, że aż ślinka cieknie
Kotlety warzywne to przyjemna odmiana od mięsnych potraw. Na ich przygotowanie zwykle decyduję się, gdy zostanie mi trochę warzyw z obiadu z poprzedniego dnia. Mogą to być np. gotowane ziemniaki, brokuł, a nawet warzywa korzeniowe z zupy. Tych ostatnich nikt u mnie nie chce jeść, a tak smacznie je wykorzystuję i nic się nie marnuje.
Z jakich warzyw można zrobić kotlety?
Na kotlety można przeznaczyć niemal wszystkie warzywa. Dobrze jednak, by podstawowy składnik był dość zwarty, tak by związał pozostałe dodatki. Dlatego u mnie bazą do kotletów warzywnych są zwykle gotowane ziemniaki. Do rozgniecionych dodaję pokrojone w niewielką kostkę marchewkę i seler, a także małe różyczki brokułu. Zamiast brokułu można też dodać posiekane i podduszone liście szpinaku czy posiekany, podduszony por. Dzięki takiemu doborowi składników kotlety wyglądają bardzo apetycznie.
Jak zrobić kolorowe kotlety z brokułem?
Przygotowanie kotletów warzywnych jest niesłychanie proste. Wystarczy rozgnieść ugotowane ziemniaki, wymieszać je z rozdrobnionymi warzywami i jajkiem i uformować z nich kotlety. Można je smażyć w panierce lub bez. To już kwestia waszych upodobań smakowych.
Przepis: Kotlety warzywne
Kotlety z gotowanych ziemniaków, marchewki, selera i brokułu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- ok. 400 g ugotowanych ziemniaków
- kawałek ugotowanego selera
- 1 ugotowana marchewka
- kilka ugotowanych różyczek brokułu
- 1/2 cebuli
- 1 małe jajko
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywZiemniaki przepuść przez praskę. Marchewkę, seler i brokuł pokrój w niedużą kostkę. Warzywa dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
- Podsmażanie cebuliCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Lekko ją przestudź, dodaj do masy warzywnej.
- Przygotowanie masy i smażenie kotletówDo masy warzywnej dodaj jajko, trochę soli, pieprzu i ziół. Wymieszaj. Z warzywnej masy formuj nieduże kotlety. Smaż je na oleju po ok. 4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Jeśli masa na kotlety wyjdzie mało zwięzła, można ją zagęścić bułką tartą.
Z czym podać kotlety warzywne?
Kotlety warzywne mogą stanowić pożywne danie obiadowe. Wystarczy podać je np. z ugotowaną kaszą gryczaną lub jęczmienną, a także z surówką. Do kotletów warto też zaserwować prosty, domowy sos, np. przygotowany na bazie jogurtu greckiego i czosnku. Za jego sprawą kotlety zyskają na smaku i soczystości.