Gotowane warzywa zamieniam w pyszne kotlety. Wyglądają, że aż ślinka cieknie

Dodano:
Kotlety warzywne Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Kotlety kojarzą się z mięsnym daniem. Ja jednak czasami robię je też z warzyw. To bardzo smaczna i lekka odmiana. Takie kolorowe kotlety robi się bardzo prosto i zjada z prawdziwą przyjemnością.

Kotlety warzywne to przyjemna odmiana od mięsnych potraw. Na ich przygotowanie zwykle decyduję się, gdy zostanie mi trochę warzyw z obiadu z poprzedniego dnia. Mogą to być np. gotowane ziemniaki, brokuł, a nawet warzywa korzeniowe z zupy. Tych ostatnich nikt u mnie nie chce jeść, a tak smacznie je wykorzystuję i nic się nie marnuje.

Z jakich warzyw można zrobić kotlety?

Na kotlety można przeznaczyć niemal wszystkie warzywa. Dobrze jednak, by podstawowy składnik był dość zwarty, tak by związał pozostałe dodatki. Dlatego u mnie bazą do kotletów warzywnych są zwykle gotowane ziemniaki. Do rozgniecionych dodaję pokrojone w niewielką kostkę marchewkę i seler, a także małe różyczki brokułu. Zamiast brokułu można też dodać posiekane i podduszone liście szpinaku czy posiekany, podduszony por. Dzięki takiemu doborowi składników kotlety wyglądają bardzo apetycznie.

Jak zrobić kolorowe kotlety z brokułem?

Przygotowanie kotletów warzywnych jest niesłychanie proste. Wystarczy rozgnieść ugotowane ziemniaki, wymieszać je z rozdrobnionymi warzywami i jajkiem i uformować z nich kotlety. Można je smażyć w panierce lub bez. To już kwestia waszych upodobań smakowych.

Przepis: Kotlety warzywne

Kotlety z gotowanych ziemniaków, marchewki, selera i brokułu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g ugotowanych ziemniaków
  • kawałek ugotowanego selera
  • 1 ugotowana marchewka
  • kilka ugotowanych różyczek brokułu
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywZiemniaki przepuść przez praskę. Marchewkę, seler i brokuł pokrój w niedużą kostkę. Warzywa dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
  2. Podsmażanie cebuliCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Lekko ją przestudź, dodaj do masy warzywnej.
  3. Przygotowanie masy i smażenie kotletówDo masy warzywnej dodaj jajko, trochę soli, pieprzu i ziół. Wymieszaj. Z warzywnej masy formuj nieduże kotlety. Smaż je na oleju po ok. 4 minuty z każdej strony.

Wskazówka: Jeśli masa na kotlety wyjdzie mało zwięzła, można ją zagęścić bułką tartą.

Z czym podać kotlety warzywne?

Kotlety warzywne mogą stanowić pożywne danie obiadowe. Wystarczy podać je np. z ugotowaną kaszą gryczaną lub jęczmienną, a także z surówką. Do kotletów warto też zaserwować prosty, domowy sos, np. przygotowany na bazie jogurtu greckiego i czosnku. Za jego sprawą kotlety zyskają na smaku i soczystości.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...