Te cynamonowe ciasteczka zrobisz bez żadnego wysiłku. Pół godziny i można chrupać
O zaletach gotowego ciasta francuskiego można chyba pisać całe książki. Wystarczy mieć zapas w lodówce, aby w kilka chwil wyczarować pyszne przekąski, zapiekanki i desery. Takie też są nasze cynamonowe ciasteczka, które będą idealnym wypiekiem także na Boże Narodzenie. Bez zagniatania ciasta, be brudzenia kuchni i kuchennych sprzętów, szybko, łatwo i przyjemnie, a przde wszystkim bardzo smacznie.
Jak zrobić francuskie ciasteczka z cynamonem?
Prościej się nie da, bo chodzi tylko o to, aby wyciąć kształty (jeśli nie chcesz bawić się foremkami, pokrój ciasto nożem na trójkąty, paski lub kwadraty), posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem z cynamonem. Ta aromatyczna posypka stworzy chrupiącą warstwę na ciasteczkach, co sprawia, że smakują rewelacyjnie. Nic więcej nie potrzeba.
Do zrobienia tych ciasteczek z cynamonem możesz wykorzystać dowolne ciasto francuskie, jednak jeśli zależy ci na jakości i smaku, postaw na gotowe ciasta francuskie zrobione na bazie masła. Są droższe od tych z tłuszczami roślinnymi, ale o niebo lepsze. Takie ciasto francuskie na maśle najczęściej można dostać na dziale mrożonek.
Przepis: Cynamonowe ciasteczka francuskie
Szybkie ciasta nie tylko na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 62 w każdej porcji
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekWymieszaj cukier z cynamonem, jajko rozmąć z mlekiem. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty, smaruj jajkiem i posypuj cynamonowym cukrem.
- Pieczenie ciastekCiastka piecz w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta przez ok. 25 min.
Inne pomysły na cynamonowe ciasteczka francuskie
Ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego można zrobić na wiele sposobów, bawiąc się przede wszystkim ich kształtem. Mogą to być ślimaczki (wówczas posyp cukrem i cynamonem cały płat ciasta, zawiń jak naleśnik i krój na plasterki), świderki czy koperty.
Oprócz cynamonu można też do cukru dodać cukier wanilinowy oraz inne przyprawy korzenne, ale też gotowe mieszanki przypraw do pierniczków czy przypraw do grzańca. Gotowe ciasteczka cynamonowe można jeszcze dodatkowo ozdobić odrobiną czekolady białej lub ciemnej.