Biorę gotowe tortille i w 10 minut mam przepyszne roladki. Zawijam tylko trzy składniki
Te roladki z łososiem mogą być lekką kolacją, mogą być imprezową przekąską, mogą być jedzeniem spakowanym do pracy. Pracy przy nich niewiele, a efekt jest nie tylko smaczny, ale i ładny.
Jak zrobić roladki z łososiem?
Do zrobienia roladek z łososiem możesz wykorzystać dowolne, gotowe tortille, także pełnoziarniste, czy tortille z dodatkami takimi jak różnego rodzaju ziarna, czy szpinak. Do tego wystarczy dołożyć kremowy serek, wędzonego na zimno, aromatycznego łososia i chrupiącą sałatę lodową.
Jaki serek wybrać do roladek z łososiem? Może to być zwykły serek śmietankowy typu philadelphia, mocno kremowy i lekko słony, ale mogą to być także twarożki kanapkowe o różnych smakach. Do tych tortilli będzie pasować np. twarożek ziołowy, ale też chrzanowy, który doda roladkom nieco pazura.
Rada: podobne roladki możesz zrobić łososia i resztę składników w tradycyjne naleśniki.
Przepis: Roladki z łososiem
Szybka przekąska z gotowych tortilli.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 407 w każdej porcji
 
Składniki
- 4 gotowe tortille
 - 150 g serka kanapkowego
 - 150 g łosia wędzonego na zimno
 - 4 liście sałaty lodowej
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie tortilliKażdy placek tortilli posmaruj serkiem i ułóż na nim kawałki łososia i sałaty. Zawiń ciasto niczym naleśnik czy roladę.
 - Robienie roladekZawinięte tortille pokrój na kawałki i ułóż na talerzu.
 
Jeśli szykujesz roladki na imprezę, gotowe możesz nadziać na wykałaczki czy patyczki do koreczków, aby wygodniej było je brać z półmisków. Wówczas na patyczek dla ozdoby możesz także nadziać (nad roladką) czarną oliwkę lub pomidorka koktajlowego.
Inne pomysły na roladki z tortilli z łososiem
Smak i wygląd roladek możesz modyfikować nie tylko zmieniając smak serka kanapkowego. Do takich roladek można również włożyć liście rukoli, liście szpinaku czy czerwone liście botwinki. Razem z łososiem w tortilli można zawinąć także plastry żółtego sera, kapary, pokrojone w plastry świeże ogórki, ale też plastry gotowanych czy pieczonych buraczków (takie buraczki również można kupić w marketach). Do tortilli można także wykorzystać sosy na bazie jogurtu czy majonezu, np. sos koperkowy czy czosnkowy.