Polej udka z kurczaka miodową marynatą i upiecz. Soczyste, aromatyczne mięso zachwyci każdego
Miodowo-cytrynowa marynata to idealny wybór do drobiu. Połączenie słodkiego miodu z sokiem z cytryny podkreśla delikatny smak kurczaka i dodaje prostej potrawie charakteru. Dodatkowo pod przepisem znajdziesz kilka propozycji na dodatki, dzięki którym przygotujesz pieczone udka w innych wersjach smakowych.
Jak zrobić pieczone udka z kurczaka w miodzie?
Potrawę przygotowuję ze średniej wielkości udek. Nie zdejmuję skóry przed pieczeniem mięsa – skóra dodatkowo chroni je przed nadmiernym wysychaniem. Możesz użyć udźca z kurczaka bez kości lub podzielonych na uda i podudzia ćwiartek z kurczaka. Doskonale sprawdzą się również piersi z kurczaka z kością i skórą (kość możesz usunąć przed pieczeniem lub dopiero po upieczeniu oddzielić od niej pierś).
Mięso przyprawiam młotkowanym pieprzem cytrynowym, który możesz zastąpić grubo mielonym pieprzem czarnym lub kolorowym oraz odrobiną skórki otartej z cytryny. Do marynaty polecam użyć delikatnego w smaku miodu np. lipowego lub wielokwiatowego. Miód powinien być płynny. Jeżeli masz scukrzony miód, to możesz przełożyć potrzebną ilość do małego garnuszka i podgrzać w kąpieli wodnej.
Mięso przed polaniem miodem z cytryną nacieram olejem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Nie łączę czosnku i oliwy z miodem oraz cytryną, ponieważ rozrzedzenie miodowo-cytrynowej marynaty sprawia, że na mięsie nie tworzy się glazura. Jeżeli masz więcej czasu, to polecam wstawić polane marynatą mięso na 2-3 godziny do lodówki.
Przepis: Pieczone udka z kurczaka w miodzie
Tak przygotowane mięso z kurczaka posmakuje zarówno wielbicielom tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 485 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg udźca z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
Na miodowo-cytrynową marynatę:
- 2 średnie cytryny
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu cytrynowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaUd a z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem. Natrzyj mięso mieszanką oleju i czosnku oraz oprósz z obu stron solą i ziołowym pieprzem. Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu do zapiekania.
- MarynowanieWyciśnij sok z 2 cytryn i usuń pestki. Połącz sok z cytryny z miodem oraz pieprzem cytrynowym. Mieszaj marynatę, aż uzyska jednolitą konsystencję. Polej wierzch ułożonego w naczyniu do zapiekania mięsa miodowo-cytrynową marynatą. Możesz również użyć pędzelka kuchennego.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 45-50 minut lub do miękkości mięsa. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć mięso na drugą stronę.
Pieczone udka z kurczaka w miodzie podaję z ugotowanym na sypko ryżem oraz dekoruję potrawę natką pietruszki. Mięso drobiowe w miodzie świetnie smakuje również z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami oraz kaszą bulgur.
Inne wersje smakowe potrawy
Pieczone udka z kurczaka w miodzie możesz przygotować w różnych wersjach, np.:
- pikantnej – ze świeżą papryczką chili lub płatkami chili,
- ziołowej – z dodatkiem oregano, rozmarynu i tymianku lub ulubionej mieszanki ziół,
- orientalnej – z dodatkiem świeżego korzenia imbiru, świeżej kolendry lub młotkowanych ziaren kolendry,
- „po amerykańsku” – z dodatkiem coca-coli, whisky lub sosu BBQ oraz łagodnego lub pikantnego ketchupu.