Zmiksuj kiwi i zrób ten obłędnie smaczny deser. Wygląda pięknie i jest zdrowy
Ten deser to przede wszystkim pełne zdrowych składników nasiona chia oraz owoce kiwi. Wszystko łączy kremowy pudding na bazie mleka kokosowego. Zrobienie deseru nie jest trudne.
Jak zrobić deser z kiwi?
Deser to mus owocowy bez żadnych dodatków oraz kremowy pudding z chia i mleka kokosowego dosłodzony odrobiną syropu z agawy (można wykorzystać też inne słodzidło i dostosować jego ilość do własnych preferencji). Sam kokosowy pudding z chia warto zrobić wcześniej: im bardziej napęczniałe ziarenka, tym lepiej.
Przepis: Deser z kiwi
Zdrowy deser z kiwi i chia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 137 w każdej porcji
Składniki
- 6 owoców kiwi
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- 50 ml wody
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka syropu z agawy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników5 kiwi obierz i zmiksuj. Mleko kokosowe wymieszaj z wodą i syropem z agawy. Dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj. Odstaw, aż nasiona napęcznieją (mieszaj od czasu do czasu).
- Robienie deseruJedno kiwi pokrój na plasterki do dekoracji. Do pucharków nakładaj mus ze zmiksowanych owoców i kokosowy pudding z chia.
Mus z kiwi i pudding można układać warstwami na różne sposoby. Ten deser będzie także dobrym wyborem, jako fit deser na święta Bożego Narodzenia. Wówczas do kolorów zielonego i białego warto dodać coś czerwonego, np. mus z czerwonych owoców albo nasiona granatu.
Dlaczego warto jeść kiwi?
Do jedzenia kiwi zachęcała w mediach społecznościowych prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Zapytała swoich fanów: jaki owoc wzięlibyście na bezludną wyspę? I zaraz wskazała, jaki byłby jej wybór. „Ja gdybym się tam wybierała, to zabrałabym ze sobą kiwi” – powiedziała. I zaraz wytłumaczyła powody. Oprócz tego, że lubi i smak, zwróciła uwagę na to, że owoce kiwi regulują pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz zmniejszają ryzyko mięśniaków macicy.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść każdego dnia pięć porcji warzyw i owoców (z naciskiem na to pierwsze). Prof. Ewa Stachowska mówi o jednym lub dwóch owocach kiwi dziennie. Warto dodać, że 100 g kiwi zawiera tylko 61 kalorii, a więc to dobry wybór dla osób, które dbają o zdrową dietę.