Ta szybka pierś z kurczaka smakuje genialnie. Robię ją ekspresowo z prostych składników
Kurczak Jalfrezi to idealna propozycja dla miłośników kuchni indyjskiej oraz osób, które chcą poznać nowe smaki. Połączenie soczystego mięsa, warzyw i gęstego sosu curry zapewnia długie uczucie sytości oraz doskonale sprawdza się jako pomysł na obiad lub kolację w szare, dłużące się i zimne dni.
Jak zrobić kurczaka Jalfrezi?
Kurczak Jalfrezi to jedna z wielu odsłon indyjskiego curry. Dodanie słodkich pomidorów sprawia, że czerwona pasta curry staje się mniej pikantna. Ilość curry możesz dopasować do własnych preferencji smakowych. Jeżeli chcesz przygotować jedynie lekko pikantną potrawę, to na początku polecam dodać 1/3 uwzględnionej w przepisie pasty curry. Czerwone curry możesz też zastąpić mniej pikantnym żółtym lub zielonym curry. Jeżeli nie masz pasty curry, to możesz zastąpić ją przyprawą Garam masala oraz ostrą papryką w proszku lub świeżą papryczką chili.
Przygotowanie kurczaka Jalfrezi rozpoczynam od obtoczenia mięsa w paście curry. Zostawiam mięso w temperaturze pokojowej na 15 minut i w tym czasie przygotowuję pozostałe składniki dania. Mój przepis uwzględnia dodanie cebuli, czosnku i czerwonej papryki, ale możesz też dodać żółtą, białą i zieloną paprykę, marchewkę, cukinię, seler naciowy, bakłażana lub brokuły.
Przepis: Kurczak Jalfrezi
Danie ro jest najprostszą wersją pomidorowego curry z kurczaka w indyjskim stylu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona papryka
- 4 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 małej cytryny
- 1 i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- 4 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżeczki mielonej lub młotkowanej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaPierś z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz mięso solą, skrop sokiem z połowy cytryny i wymieszaj z pastą curry. Odstaw mięso, żeby smaki się przegryzły.
- Przygotowanie warzywCebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Umytą i osuszoną paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w dużą kostkę lub paseczki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeżeli są bardzo wodniste, to usuń gniazda nasienne. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- SmażenieRozgrzej olej i obsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dodaj cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, paprykę i pomidory. Duś na średnim ogniu, pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną (około 15 minut).
- PrzyprawianieNa patelnię dodaj mieloną lub młotkowaną kolendrę, kumin rzymski iz imbir. Gotuj kilka minut, żeby przyprawy uwolniły aromat, a następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowego kurczaka Jalfrezi możesz pozostawić na 10 minut pod przykryciem, żeby smaki się przegryzły.
Jak podawać kurczaka Jalfrezi?
Danie podawaj gorące. Przed podaniem posyp potrawę posiekaną kolendrą (jeśli lubisz jej specyficzny smak) lub natką pietruszki oraz skrop sokiem z limonki lub cytryny. Na najczęściej serwuję kurczaka Jalfrezi z ugotowanym na sypko ryżem lub w indyjskich chlebkach naan, ale potrawa dobrze komponuje się również ze smakiem ziemniaków, różnych kasz oraz świeżego pieczywa.
Co zrobić, gdy kurczak Jalfrezi wyjdzie zbyt ostry?
Gotując dla kilku osób, trzeba wziąć pod uwagę różne preferencje kulinarne. Jeżeli potrawa jest zbyt pikantna, to możesz złagodzić jej smak, dodając mleko/mleczko kokosowe, jogurt naturalny lub śmietankę kremówkę.