Do ziemniaków ścieram pyszny dodatek i robię rewelacyjny farsz do pierogów. Każdy prosi o dokładkę

Dodano:
Tłuczenie ziemniaków Źródło: Shutterstock / FamStudio
Moja babcia do pierogów z ziemniakami zawsze dodawała skwarki lub wędzony boczek. Ja stawiam na zupełnie inny dodatek, ale taki, który daje pierogom wyraźny posmak wędzonki. To jeden z moich ulubionych farszów.

Jeśli nie lubisz tofu lub nie używasz go do gotowania, daj mu szansę właśnie w tych pierogach. Wędzone tofu nadaje im nie tylko pyszny posmak wędzonki, ale też sprawia, że farsz ma apetyczną konsystencję. Jeśli zawsze lubiłeś wszelkiego rodzaju pierogi z ziemniakami z dodatkiem skwarek, to ta wersja jest moim zdaniem nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza.

Jak zrobić pierogi z ziemniakami i tofu?

Przy tym przepisie nie trzeba trzymać się sztywno proporcji. Farsz do pierogów można zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu. Tofu można zetrzeć na tarce (ja tak zwykle robię), ale można je też pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulkę koniecznie trzeba przesmażyć, jeśli chcesz, na patelnię można oprócz oliwy dorzucić odrobinę masła.

Podaję mój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, ale możesz też wykorzystać swój, jeśli taki masz. Jeśli chcesz zrobić wegańskie pierogi z ziemniakami, zrób ciasto pierogowe z mąki i wody (do mąki należy dolewać bardzo gorącą wodę i zagniatać). Sam farsz jest stuprocentowo roślinny.

Przepis: Pierogi z ziemniakami i tofu

Pyszny pomysł na bezmięsne pierogi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
651 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 150 g wędzonego tofu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, przestudzonego masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (można użyć robota z hakiem do wyrabiania). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie farszuTofu zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dorzuć tofu, smaż chwilę wszystko razem. Ugnieć ziemniaki, dodaj cebulę i tofu razem z tłuszczem z patelni. Wymieszaj.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).

Takie pierogi można zamrozić: wówczas najlepiej mrozić je surowe. Zamrożone pierogi wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut dłużej niż świeżo zrobione. Pierogi najlepiej mrozić rozłożone na tackach, a kiedy się zmrożą, popakować porcje do pojemników czy woreczków.

Jak podawać pierogi z ziemniakami i tofu?

Pierogi z ziemniakami i tofu można jeść prosto z wody, wystarczy je okrasić odrobina oliwy czy masła, posypać szczypiorkiem albo koperkiem. Ja nie ukrywam, że kocham pierogi odsmażane, więc zawsze czekam, aż ostygną, a potem wrzucam je na patelnię i smażę na złoto. To takich pierogów nie potrzeba już żadnych dodatków. Można ewentualnie dołożyć na talerz ulubioną surówkę (polecam tu bardzo surówkę z kiszonej kapusty).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...