Do ziemniaków ścieram pyszny dodatek i robię rewelacyjny farsz do pierogów. Każdy prosi o dokładkę
Jeśli nie lubisz tofu lub nie używasz go do gotowania, daj mu szansę właśnie w tych pierogach. Wędzone tofu nadaje im nie tylko pyszny posmak wędzonki, ale też sprawia, że farsz ma apetyczną konsystencję. Jeśli zawsze lubiłeś wszelkiego rodzaju pierogi z ziemniakami z dodatkiem skwarek, to ta wersja jest moim zdaniem nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i tofu?
Przy tym przepisie nie trzeba trzymać się sztywno proporcji. Farsz do pierogów można zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu. Tofu można zetrzeć na tarce (ja tak zwykle robię), ale można je też pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulkę koniecznie trzeba przesmażyć, jeśli chcesz, na patelnię można oprócz oliwy dorzucić odrobinę masła.
Podaję mój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, ale możesz też wykorzystać swój, jeśli taki masz. Jeśli chcesz zrobić wegańskie pierogi z ziemniakami, zrób ciasto pierogowe z mąki i wody (do mąki należy dolewać bardzo gorącą wodę i zagniatać). Sam farsz jest stuprocentowo roślinny.
Przepis: Pierogi z ziemniakami i tofu
Pyszny pomysł na bezmięsne pierogi.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 651 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 150 g wędzonego tofu
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, przestudzonego masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (można użyć robota z hakiem do wyrabiania). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuTofu zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dorzuć tofu, smaż chwilę wszystko razem. Ugnieć ziemniaki, dodaj cebulę i tofu razem z tłuszczem z patelni. Wymieszaj.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Takie pierogi można zamrozić: wówczas najlepiej mrozić je surowe. Zamrożone pierogi wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut dłużej niż świeżo zrobione. Pierogi najlepiej mrozić rozłożone na tackach, a kiedy się zmrożą, popakować porcje do pojemników czy woreczków.
Jak podawać pierogi z ziemniakami i tofu?
Pierogi z ziemniakami i tofu można jeść prosto z wody, wystarczy je okrasić odrobina oliwy czy masła, posypać szczypiorkiem albo koperkiem. Ja nie ukrywam, że kocham pierogi odsmażane, więc zawsze czekam, aż ostygną, a potem wrzucam je na patelnię i smażę na złoto. To takich pierogów nie potrzeba już żadnych dodatków. Można ewentualnie dołożyć na talerz ulubioną surówkę (polecam tu bardzo surówkę z kiszonej kapusty).