Te proste ciasteczka robię w mig. Jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowo kruche

Dodano:
Ciastka cytrynowe z lukrem Źródło: Shutterstock / Kathy Matsunami
Szukasz przepisu na szybką w przygotowaniu, słodką przekąskę, która nie wymaga wiele pracy? Kruche ciastka cytrynowe z lukrem takie właśnie są, a do tego smakują fenomenalnie. Proste składniki na ciasto na pewno masz w swojej kuchni.

Kruche ciastka cytrynowe z lukrem to jeden z najprostszych w przygotowaniu wypieków. Wystarczy szybko wyrobić składniki ciasta, przez chwile schłodzić je w lodówce i przystąpić do formowania ciasteczek. Do dekoracji używam klasycznego lukru, ale możesz zastąpić go np. cukrową posypką, cukrem kryształem lub podawać ciastka bez dekoracji.

Jak zrobić kruche ciastka cytrynowe z lukrem?

Kruche ciastka cytrynowe piekę bardzo często. Ciasto na nie przygotowuję z dodatkiem skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, która sprawia, że ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Możesz zrezygnować z dodawania tego składnika i zwiększyć ilość mąki pszennej lub mąki krupczatki o 3 łyżki. Do ciasta najlepiej dodać mąkę pszenną tortową, ale jeżeli masz w kuchni inny rodzaj mąki pszennej)np. mąkę uniwersalną), to również możesz jej użyć.

Kruche ciastka cytrynowe z lukrem zawdzięczają wyrazisty smak sporej ilości skórki otartej z cytryny. Pamiętaj, aby wybrać cytryny o grubej, jędrnej i naturalnie pachnącej skórce.

Przepis: Kruche ciastka cytrynowe z lukrem

Te wyśmienite ciasteczka łatwo zrobić. Są idealnie kruchutkie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
128 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 średnie żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 3 łyżki wody
  • 9 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników ciastaMąkę pszenną, mąkę krupczatkę i skrobię ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia do miski lub na stolnicę. Oddziel żółtka od białek. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Zetrzyj skórkę z całej cytryny. Uważaj, żeby nie zetrzeć białej błony, która znajduje się pod skórką, bo ciastka będą miały gorzki smak. Odłóż połowę startej skórki do dekoracji ciasteczek (opcjonalnie) i wyciśnij sok z połowy cytryny. Zimne masło pokrój na małe kawałki.
  2. Łączenie składników i wyrabianie ciastaW przesianej mące zrób dołek i dodaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz mocno schłodzone masło. Szybko wyrób jednolite ciasto. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Formowanie ciastekWyjmij schłodzone ciasto z lodówki i przystąp do formowania ciasteczek. Możesz rozwałkować ciasto na placek o grubości 4 mm i wykrawać kółka szklanką (lub różnymi foremkami), a także uformować z ciasta wałek, odkrawać małe kawałki, robić kulki i rozpłaszczać je spodem szklanki.
  4. PieczenieUłóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw ciastka. Piecz do zrumienienia – około 15-20 minut. Wyjmij gotowe ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Przygotowanie lukru i dekorowanieW głębokim talerzu lub szerokiej, płytkiej misce wymieszaj cukier puder z wodą. Zanurzaj ostudzone ciasteczka w lukrze i posypuj odrobiną odłożonej wcześniej skórki cytrynowej.

Ciastka cytrynowe dekoruję najczęściej klasycznym lukrem z cukru pudru i wody, ale możesz również użyć lukru cytrynowego (wodę zastąp sokiem z cytryny). Niezastygnięty lukier posypuję odrobiną skórki cytrynowej.

Porada: ciasto na ciastka cytrynowe z lukrem możesz przechowywać w lodówce nawet przez 2-3 dni oraz zamrozić.

Zanim podasz pyszne ciasteczka, poczekaj, aż lukier całkiem zastygnie. Rozpływające się w ustach, kruche ciasteczka o wyrazistym smaku skórki cytrynowej idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska do kawy oraz herbaty. Niezjedzone ciastka możesz przechowywać w szklanym słoiku lub metalowej puszce, w suchym, chłodnym miejscu i sięgać po nie, gdy najdzie cię ochota na małe co nieco.

Łatwo zmienisz smak tych kruchych ciasteczek

Z powyższego przepisu możesz również upiec ciasteczka o smaku pomarańczowym oraz ciasteczka korzenne. Wystarczy, że zastąpisz skórkę i sok z cytryny skórką i sokiem z pomarańczy lub 1-2 łyżeczkami przyprawy do ciasteczek korzennych (opcjonalnie dopasowaną do indywidualnych preferencji ilością cynamonu, imbiru, mielonych goździków, świeżo startej gałki muszkatołowej, kardamonu i anyżu gwiaździstego). Z mojego przepisu możesz również upiec kruche ciastka kakaowe. W tym celu zmniejsz ilość mąki pszennej w cieście o 2 łyżki i dodaj 2 łyżki naturalnego kakao.

Kruche ciastka cytrynowe bez mąki pszennej i mąki krupczatki

Kruche ciastka cytrynowe możesz upiec bez mąki pszennej i mąki krupczatki, zastępując te składniki zmielonymi na pył płatkami owsianymi zwykłymi lub górskimi (350 g) oraz płatkami owsianymi i mielonymi orzechami lub migdałami w dowolnych proporcjach. Ciastka cytrynowe z orzechami lub migdałami mają nieco inny smak, ale też wychodzą przepyszne. Jeżeli użyjesz zmielonych płatków owsianych, to smak ciastek niewiele będzie się różnił od tradycyjnej wersji.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...