Obgotowany boczek nacieram przyprawami i piekę. Wszyscy zajadają się domową wędliną

Dodano:
Pieczony boczek Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Pieczony boczek króluje nie tylko na świątecznych stołach. Polecam przepis, który nieco różni się od popularnych receptur sposobem przygotowania boczku do pieczenia. Mięso wychodzi, że palce lizać.

Wypróbowałem niejeden przepis na domowy boczek i porównując smak oraz konsystencję wędliny, doszedłem do wniosku, że dzięki krótkiemu obgotowaniu boczek po upieczeniu jest bardziej soczysty i kruchy. Walory smakowe boczku poprawia również obtoczenie go w dodatkach zaraz po wyjęciu z gorącej wody – pod wpływem wysokiej temperatury zioła i przyprawy uwalniają więcej aromatu, który wnika w mięso. Zachęcam do wypróbowania tego sposobu, bo zbytnio nie przedłuża czasu przygotowania domowej wędliny, a ma wpływ na jej walory smakowe. To mięso zawsze gości u mnie w święta. Robię je również przy okazji planowanych spotkań rodzinnych lub z przyjaciółmi. Wszyscy uwielbiają mój pieczony boczek.

Jaki boczek wybrać do pieczenia?

Podczas zakupów, zwracam uwagę na grubość boczku – nie kupuję cienkiego i bardzo grubego boczku oraz boczku, który wygląda na „napompowany”. Do pieczenia wybieram umiarkowanie tłusty, zwarty kawałek surowego boczku z żeberkami i skórą. Do pieczenia nadaje się również boczek surowy wędzony. Wybierając boczek wędzony, sprawdź, czy na pewno został poddany tradycyjnemu wędzeniu w piecu, a nie jedynie pomalowany aromatem dymu wędzarniczego.

Jak zrobić pieczony boczek?

Przygotowanie pieczonego boczku rozpoczynam od umycia i osuszenia mięsa oraz obgotowania go w wodzie z aromatycznymi dodatkami. Obgotowane i osuszone mięso obtaczam w przyprawach. Pieczony boczek z poniższego przepisu ma intensywny, ale niezbyt pikantny smak. Możesz dodać ulubione zioła i przyprawy oraz zmienić proporcje dodatków, które uwzględniłem w przepisie, dopasowując smak domowej wędliny do indywidualnych potrzeb.

Po natarciu przyprawami pozostawiam mięso do ostygnięcia, a następnie piekę. Ten sposób przygotowania boczku nigdy mnie nie zawiódł. Możesz pominąć obgotowywanie boczku, obtoczyć w przyprawach surowe mięso, a następnie upiec zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Przepis: Pieczony boczek

To boczek idealne na kanapki oraz jako wędlina do podania na desce mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
133 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg surowego boczku

Do gotowania:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • biała część małego pora
  • 1 główka czosnku
  • 4 grzyby suszone
  • 1 mały seler
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka soli

Do obtoczenia boczku przed pieczeniem:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obgotowywanie boczkuMięso umyj. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Główkę czosnku przekrój na pół (wszerz). Pora obierz z wierzchnich liści, przekrój, wypłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umieść w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kminek, kolorowy pieprz i sól. Doprowadź wodę do wrzenia, gotuj przez 15 minut na średnim ogniu i włóż boczek. Gotuj 10 minut, a następnie wyłącz grzanie i pozostaw mięso w gorącej wodzie (pod przykryciem) na 15 minut.
  2. Obtaczanie boczku w przyprawachWymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z papryką słodką, ostrą i wędzoną, mielonym kminkiem oraz majerankiem. Wyjmij boczek z gorącej wody i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie oprósz solą i pieprzem oraz natrzyj pozostałymi przyprawami. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz boczek pod przykryciem przez około 90 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. Wyjmij gotowy boczek z piekarnika i pozostaw w zamkniętym naczyniu żaroodpornym do ostygnięcia.

Jak podawać pieczony boczek?

Upieczone mięso podawaj na zimno. Serwuję je na desce mięs i wędlin, pokrojony na cienkie plasterki. To również w moim domu jeden z ulubionych dodatków do kanapek. Porada: boczek najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Gdy jest ciepły, może się rozpadać podczas krojenia.

Wskazówka: warzywa i grzyby możesz upiec razem z boczkiem i wykorzystać do przygotowania mięsno-warzywnego farszu do krokietów, pierogów lub uszek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...