Obgotowany boczek nacieram przyprawami i piekę. Wszyscy zajadają się domową wędliną
Wypróbowałem niejeden przepis na domowy boczek i porównując smak oraz konsystencję wędliny, doszedłem do wniosku, że dzięki krótkiemu obgotowaniu boczek po upieczeniu jest bardziej soczysty i kruchy. Walory smakowe boczku poprawia również obtoczenie go w dodatkach zaraz po wyjęciu z gorącej wody – pod wpływem wysokiej temperatury zioła i przyprawy uwalniają więcej aromatu, który wnika w mięso. Zachęcam do wypróbowania tego sposobu, bo zbytnio nie przedłuża czasu przygotowania domowej wędliny, a ma wpływ na jej walory smakowe. To mięso zawsze gości u mnie w święta. Robię je również przy okazji planowanych spotkań rodzinnych lub z przyjaciółmi. Wszyscy uwielbiają mój pieczony boczek.
Jaki boczek wybrać do pieczenia?
Podczas zakupów, zwracam uwagę na grubość boczku – nie kupuję cienkiego i bardzo grubego boczku oraz boczku, który wygląda na „napompowany”. Do pieczenia wybieram umiarkowanie tłusty, zwarty kawałek surowego boczku z żeberkami i skórą. Do pieczenia nadaje się również boczek surowy wędzony. Wybierając boczek wędzony, sprawdź, czy na pewno został poddany tradycyjnemu wędzeniu w piecu, a nie jedynie pomalowany aromatem dymu wędzarniczego.
Jak zrobić pieczony boczek?
Przygotowanie pieczonego boczku rozpoczynam od umycia i osuszenia mięsa oraz obgotowania go w wodzie z aromatycznymi dodatkami. Obgotowane i osuszone mięso obtaczam w przyprawach. Pieczony boczek z poniższego przepisu ma intensywny, ale niezbyt pikantny smak. Możesz dodać ulubione zioła i przyprawy oraz zmienić proporcje dodatków, które uwzględniłem w przepisie, dopasowując smak domowej wędliny do indywidualnych potrzeb.
Po natarciu przyprawami pozostawiam mięso do ostygnięcia, a następnie piekę. Ten sposób przygotowania boczku nigdy mnie nie zawiódł. Możesz pominąć obgotowywanie boczku, obtoczyć w przyprawach surowe mięso, a następnie upiec zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Przepis: Pieczony boczek
To boczek idealne na kanapki oraz jako wędlina do podania na desce mięs.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 133 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg surowego boczku
Do gotowania:
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- biała część małego pora
- 1 główka czosnku
- 4 grzyby suszone
- 1 mały seler
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu kolorowego
- 1 łyżka soli
Do obtoczenia boczku przed pieczeniem:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Obgotowywanie boczkuMięso umyj. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Główkę czosnku przekrój na pół (wszerz). Pora obierz z wierzchnich liści, przekrój, wypłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umieść w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kminek, kolorowy pieprz i sól. Doprowadź wodę do wrzenia, gotuj przez 15 minut na średnim ogniu i włóż boczek. Gotuj 10 minut, a następnie wyłącz grzanie i pozostaw mięso w gorącej wodzie (pod przykryciem) na 15 minut.
- Obtaczanie boczku w przyprawachWymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z papryką słodką, ostrą i wędzoną, mielonym kminkiem oraz majerankiem. Wyjmij boczek z gorącej wody i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie oprósz solą i pieprzem oraz natrzyj pozostałymi przyprawami. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz boczek pod przykryciem przez około 90 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. Wyjmij gotowy boczek z piekarnika i pozostaw w zamkniętym naczyniu żaroodpornym do ostygnięcia.
Jak podawać pieczony boczek?
Upieczone mięso podawaj na zimno. Serwuję je na desce mięs i wędlin, pokrojony na cienkie plasterki. To również w moim domu jeden z ulubionych dodatków do kanapek. Porada: boczek najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Gdy jest ciepły, może się rozpadać podczas krojenia.
Wskazówka: warzywa i grzyby możesz upiec razem z boczkiem i wykorzystać do przygotowania mięsno-warzywnego farszu do krokietów, pierogów lub uszek.