Te ciasteczka daję dzieciom na przekąskę i pakuję do szkoły. Zawierają same zdrowe składniki

Dodano:
Ciasteczka z płatków i bakalii Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Czy to co słodkie, może być zdrowe? Może, a najlepszym tego przykładem są moje ciasteczka. Robię je z samych wartościowych składników, dlatego serwuję je dzieciom bez wyrzutów sumienia. My z mężem też zjadamy je z wielką przyjemnością.

W sklepach można kupić rozmaite ciasteczka. Jednak albo nie mam zaufania do ich składu, albo kosztują krocie. Dlatego od dłuższego czasu wypiekiem chrupiących ciasteczek zajmuję się osobiście. Dzięki temu wiem, co się w nich znajduje, a dodaję do nich tylko zdrowe składniki, m.in.: płatki jaglane i owsiane, a także bakalie. Żadnego zbędnego cukru i kalorii.

Wartość odżywcza płatków owsianych i jaglanych

Płatki owsiane znane są ze swojej wartości odżywczej i dobroczynnego działania. Stanowią doskonałe źródło błonnika, witamin z grupy B, a także cynku, fosforu, żelaza i magnezu. Dzięki temu korzystnie wpływają na proces trawienia, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi. Płatki jaglane nie są tak słynne, jak owsiane, jednak też stanowią bardzo zdrowy produkt. Przede wszystkim nie zawierają glutenu i są delikatne dla układu pokarmowego. Odznaczają się też wysoką zawartością magnezu, fosforu i żelaza.

Jak zrobić zdrowe ciasteczka z płatków owsianych i jaglanych?

Przygotowanie zdrowych ciasteczek z płatków zbożowych jest bardzo proste. Składniki wystarczy tylko wymieszać i uformować z nich na blasze ciasteczka. Po 15-20 minutach pieczenia, ciasteczka są gotowe do jedzenia.

Przepis: Ciasteczka z płatków zbożowych i bakalii

Zdrowe ciasteczka z płatków owsianych, jaglanych, daktyli i orzechów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/3 szklanki posiekanych daktyli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 2–3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie siemienia lnianegoSiemię lniane wsyp do kubka. Dodaj 4 łyżki dobrze ciepłej wody, wymieszaj, odstaw na 10 minut do napęcznienia.
  2. Mieszanie składnikówW misce wymieszaj płatki owsiane, jaglane, posiekane daktyle, orzechy, sól oraz cynamon. Do suchych składników dodaj syrop klonowy, roztopiony olej kokosowy i namoczone siemię. Wymieszaj całość na kleiste ciasto.
  3. Formowanie i pieczenie ciastekZ ciasta odrywaj nieduże porcje, formuj z niego kulki, spłaszczaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15–20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zdrowe ciasteczka – kilka wskazówek

Przestudzone ciasteczka należy studzić na kratce. Dzięki temu nie zawilgną i będą chrupiące. A oto, co jeszcze warto wiedzieć na ich temat.

  • Ciasteczka z płatków owsianych i jaglanych można przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
  • Zamiast oleju kokosowego, do ciasteczek można dodać masło orzechowe. Dzięki temu dodatkowi przekąska zyska bogatszy smak.
  • Oprócz orzechów i daktyli, do ciasteczek z płatków warto też dodać posiekaną, gorzką czekoladę, suszone owoce np. żurawinę, nasiona chia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...