Biorę tylko 2 tanie składniki i robię pyszne danie z patelni. Ten ekspresowy posiłek to hit
Klasyczne połączenie chrupiących ziemniaków i obsmażonej kiełbasy to sprawdzony przepis na tani obiad lub obiadokolację. Danie posmakuje każdemu, kto gustuje w aromatycznych, prostych potrawach kuchni polskiej. Przepis ten cenię sobie również za to, że łatwo go modyfikować. Do podstawowych składników często dorzucam inne pyszne składniki.
Jak zrobić ziemniaki z kiełbasą?
Potrawę możesz przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub ziemniaków z wczorajszego obiadu. Aby ziemniaki nie rozpadły się podczas gotowania i smażenia, powinny zawierać niewiele skrobi. Idealnie do smażenia i pieczenia nadają się ziemniaki typu A i B, czyli np. ziemniaki odmiany Avanti i Lord.
Wybór kiełbasy to kwestia gustu, jednak jakość wędliny ma duży wpływ na smak tej prostej potraw. Najczęściej do smażenia wybieram wysokiej jakości, średnio rozdrobnioną kiełbasą myśliwską, podwawelską lub zwyczajną z lokalnej masarni. Wybierając kiełbasę, sprawdź, czy nie jest bardzo rozdrobniona (nie powinna przypominać pod względem wyglądu parówki), nienaturalnie różowa lub bardzo tłusta.
Przepis możesz modyfikować, dodając różne zioła, przyprawy oraz dodatkowe składniki, tworząc własne, unikalne wersje tego prostego dania. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków, dzięki którym zmienisz smak ziemniaków z kiełbasą.
Przepis: Ziemniaki z kiełbasą z patelni
Ten tani i syty posiłek jest banalnie prosty, ale pyszny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 615 w każdej porcji
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- koperek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Włóż je do garnka i zalej wrzątkiem, dodaj nieco soli. Ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie odcedź na durszlaku z nadmiaru wody.
- Smażenie kiełbasyKiełbasę pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Gdy ziemniaki będą niemal miękkie, rozgrzej na patelni olej (opcjonalnie klarowane masło) i obsmaż kiełbasę na średnim ogniu, często mieszając. Uważaj, by nie przypalić tłuszczu. Zdejmij obsmażoną kiełbasę z patelni i przełóż do miski.
- Smażenie ziemniakówZiemniaki wyłóż na gorący tłuszcz po smażeniu kiełbasy oraz oprósz słodką i ostrą papryką. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki lekko się przyrumienią i będą miały chrupiącą skórkę.
- Połączenie składnikówDo ziemniaków dodaj i kiełbasę. Podgrzewaj składniki jeszcze przez 3 minuty.
Ziemniaki z kiełbasą z patelni podawaj gorące. Przed podaniem dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posyp posiekanym koperkiem lub inną zieleniną (np. szczypiorkiem).
Ziemniaki z kiełbasą pieczone w piekarniku
Ziemniaki z kiełbasą możesz również upiec w piekarniku. Umieść ugotowane al dente ziemniaki i pokrojoną na kawałki kiełbasę w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem lub polej klarowanym masłem i wstaw na 25 minut do gorącego piekarnika – temperatura pieczenia 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Potrawa jest gotowa, gdy kiełbasa i ziemniaki się przyrumienią. W czasie pieczenia możesz mieszać składniki, żeby równomiernie się przypiekły.
Opcjonalne dodatki do ziemniaków z kiełbasą
Smak potrawy możesz wzbogacić, podsmażając lub piekąc razem z ziemniakami i kiełbasą cebulę, czosnek, paprykę, por, seler naciowy, ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, boczek wędzony lub pieczarki. Dla podbicia smaku gotowe danie możesz posypać również tartym żółtym serem.
Jeśli nie masz świeżej zieleniny, to dodaj zioła lub przyprawy. Ze smakiem ziemniaków i kiełbasy doskonale komponują się m.in. pieprz ziołowy, kminek, papryka wędzona, majeranek, tymianek, rozmaryn i oregano.