Szybka zapiekanka z penne i prostych składników. To mój niezawodny hit na obiad lub kolację
Połączenie składników w tej szybkiej zapiekance daje genialny efekt. Smak dania jest bogaty i zróżnicowany – od delikatności śmietanki, przez subtelny aromat czosnku i szpinaku, po charakterystyczny smak i aromat niebieskiego sera pleśniowego, który dodatkowo podbija dodatek gałki muszkatołowej. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu, który nie tylko jest szybki, ale również łatwy do modyfikowania.
Jak zrobić zapiekankę z penne, szpinaku i sera pleśniowego?
Pół godziny wystarczy, by cieszyć się tym sycącym i wartościowym obiadem lub ciepłą kolacją. Wystarczy dobra organizacja pracy – gdy wstawisz wodę na makaron, od razu zajmij się szykowaniem szpinaku i sosu. Później wystarczy 20 minut w piekarniku i gotowe.
Wskazówka: da zapiekanki możesz wybrać dowolny z dostępnych serów pleśniowych typu "blue". Zamiast świeżego szpinak sprawdzi się również mrożony, ale pamiętaj, że jego smażenie może trwać dłużej, ze względu na większą ilość wody w produkcie.
Przepis: Zapiekanka z penne, szpinaku i niebieskiego sera
To szybkie danie ma kremowy i wyrazisty smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 625 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g niebieskiego sera pleśniowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 50 g tartego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuUgotuj penne w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aby było al dente. Odcedź.
- Przygotowanie szpinakuW czasie, gdy gotuje się makaron, na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę, aż uwolni aromat. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie i nadmiar wody odparuje. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. ć świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub bazylią.
- Przygotowanie sosuNa tej samej patelni (lub w osobnym rondelku) podgrzej śmietankę. Dodaj pokrojony na kawałki ser pleśniowy i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku pieprzem.
- WykonanieW dużej misce wymieszaj lub w garnku po ugotowanym makaronie wymieszaj makaron, podsmażony szpinak i sos serowy. Jeśli wolisz, możesz wymieszać wszystko bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.
- PieczeniePrzełóż całość do naczynia żaroodpornego. Posyp tartym serem żółtym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15–20 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i lekko zarumieni.
Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odczekaj kilka minut przed podaniem. Potrawę możesz udekorować świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub bazylią.
Możliwe modyfikacje zapiekanki z penne, szpinaku i sera pleśniowego
Jeśli chcesz sprawić, by wierzchnia warstwa zapiekanki była bardziej chrupiąca, możesz przed pieczeniem posypać jej wierzch mieszanką bułki tartej i tartego parmezanu. Aby danie było bardziej sycące, możesz dodać kawałki pieczonego kurczaka lub chrupiący boczek.
Nie każdy lubi lub może jeść sery pleśniowe. Wtedy polecam zastąpić ser blue jednym z poniższych produktów. Oto kilka moich propozycji:
- dla miłośników łagodniejszych smaków: ser feta, mozzarella, ricotta i twarożek cottage cheese,
- dla fanów bardziej wyrazistych smaków: ser kozi, cheddar, gorgonzola dolce.
Zapiekanka pełna wartości odżywczych
Dużą zaletą tej zapiekanki jest to, że choć robi się ją ekspresowo, jest pełna cennych wartości odżywczych. Makaron penne jest źródłem energii, bo dostarcza węglowodanów. Szpinak to warzywo bogate w żelazo, witaminę C i przeciwutleniacze, więc wspomaga układ odpornościowy. Natomiast ser pleśniowy i ser żółty są źródłem białka i wapnia.
Śmietanka 30%, której używam jest niestety dość kaloryczna, ale może zmienić ją na chudszy produkt z 12% tłuszczu.