Tiramisu w tej wersji mogą zajadać nawet dzieci. Pyszny deser zrobisz w 10 minut

Dodano:
Składniki na tiramisu Źródło: Shutterstock / rustamank
Klasyczne tiramisu to deser z kawą i likierem amaretto, a więc niekoniecznie jest to przysmak dla najmłodszych. Ten przepis to prosta wersja słynnego deseru, ale bez kofeiny i bez alkoholu.

Nie będziemy mówić, że ta wersja jest lepsza od klasycznego, włoskiego deseru w kremem na bazie żółtek, dużą ilością dobrego espresso i likierem migdałowym. Wiemy jednak, że ze względu na składniki, nie każdy może sobie na takie tiramisu pozwolić, a z pewnością nie jest to wersja dla dzieci. Nasz przepis to pomysł na to, jak zrobić szybkie i smaczne tiramisu, które może zjeść każdy. Zarówno dzieci, jak i dorośli, którzy chcą unikać alkoholu czy kofeiny w diecie.

Jak zrobić tiramisu dla dzieci?

Nasze tiramisu dla dzieci to delikatny i smaczny deser z biszkoptami, kremem na bazie śmietanki i mascarpone, a dodatki to kawa zbożowa, aromat migdałowy i gorzkie kakao do posypania. W przepisie podajemy kawę zbożową, ale może to być również tradycyjna kawa w wersji bezkofeinowej. Aromat migdałowy da namiastkę smaku likieru amaretto. To aromat, który znajdziesz bez problemu na półkach z dodatkami do ciast. Nie przesadź z jego ilością: wystarczy dodać kilka kropelek do kawy, aby smak był dobrze wyczuwalny.

W niektórych przepisach na tiramisu bez jajek znajdziesz dodatek śmietanfixu, który pomoże ustabilizować krem. Można go dodać, ale zwykle nie ma takiej potrzeby: dobrze ubity krem na bazie śmietanki 36% jest sam w sobie bardzo sztywny.

Przepis: Delikatne tiramisu

Deser bez alkoholu i kawy, dobry dla dzieci.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
556 w każdej porcji

Składniki

  • 24 podłużne biszkopty
  • 250 ml kawy zbożowej
  • 4 krople aromatu migdałowego

na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania

  1. Robienie kremuUbij mascarpone razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Nie ubijaj zbyt długo, aby krem się nie zważył.
  2. Szykowanie deseruDo kawy dodaj kilka kropel aromatu migdałowego, wymieszaj. Biszkopty maczaj w kawie i układaj w naczyniu pierwszą warstwę (12 sztuk). Wyłóż na nią połowę kremu, a potem kolejne 12 biszkoptów z kawą i znowu warstwę kremu. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp deser kakao.

Choć tiramisu w tej wersji robi się ekspresowo, koniecznie daj czas deserowi, aby biszkopty zmiękły, a smaki idealnie się połączyły. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień.

Inne warianty tiramisu dla dzieci

Do moczenia biszkoptów do tiramisu w wersji dla dzieci możesz także wykorzystać inne napoje, np. czarną herbatę z dodatkiem aromatu migdałowego, ale też herbaty owocowe, np. pomarańczową. Gotowy deser możesz udekorować świeżymi owocami i wiórkami czekolady (nie wszystkim dzieciom do gustu przypadnie gorzkie kakao).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...