Tiramisu w tej wersji mogą zajadać nawet dzieci. Pyszny deser zrobisz w 10 minut
Nie będziemy mówić, że ta wersja jest lepsza od klasycznego, włoskiego deseru w kremem na bazie żółtek, dużą ilością dobrego espresso i likierem migdałowym. Wiemy jednak, że ze względu na składniki, nie każdy może sobie na takie tiramisu pozwolić, a z pewnością nie jest to wersja dla dzieci. Nasz przepis to pomysł na to, jak zrobić szybkie i smaczne tiramisu, które może zjeść każdy. Zarówno dzieci, jak i dorośli, którzy chcą unikać alkoholu czy kofeiny w diecie.
Jak zrobić tiramisu dla dzieci?
Nasze tiramisu dla dzieci to delikatny i smaczny deser z biszkoptami, kremem na bazie śmietanki i mascarpone, a dodatki to kawa zbożowa, aromat migdałowy i gorzkie kakao do posypania. W przepisie podajemy kawę zbożową, ale może to być również tradycyjna kawa w wersji bezkofeinowej. Aromat migdałowy da namiastkę smaku likieru amaretto. To aromat, który znajdziesz bez problemu na półkach z dodatkami do ciast. Nie przesadź z jego ilością: wystarczy dodać kilka kropelek do kawy, aby smak był dobrze wyczuwalny.
W niektórych przepisach na tiramisu bez jajek znajdziesz dodatek śmietanfixu, który pomoże ustabilizować krem. Można go dodać, ale zwykle nie ma takiej potrzeby: dobrze ubity krem na bazie śmietanki 36% jest sam w sobie bardzo sztywny.
Przepis: Delikatne tiramisu
Deser bez alkoholu i kawy, dobry dla dzieci.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 556 w każdej porcji
Składniki
- 24 podłużne biszkopty
- 250 ml kawy zbożowej
- 4 krople aromatu migdałowego
na krem:
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
- Robienie kremuUbij mascarpone razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Nie ubijaj zbyt długo, aby krem się nie zważył.
- Szykowanie deseruDo kawy dodaj kilka kropel aromatu migdałowego, wymieszaj. Biszkopty maczaj w kawie i układaj w naczyniu pierwszą warstwę (12 sztuk). Wyłóż na nią połowę kremu, a potem kolejne 12 biszkoptów z kawą i znowu warstwę kremu. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp deser kakao.
Choć tiramisu w tej wersji robi się ekspresowo, koniecznie daj czas deserowi, aby biszkopty zmiękły, a smaki idealnie się połączyły. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień.
Inne warianty tiramisu dla dzieci
Do moczenia biszkoptów do tiramisu w wersji dla dzieci możesz także wykorzystać inne napoje, np. czarną herbatę z dodatkiem aromatu migdałowego, ale też herbaty owocowe, np. pomarańczową. Gotowy deser możesz udekorować świeżymi owocami i wiórkami czekolady (nie wszystkim dzieciom do gustu przypadnie gorzkie kakao).