Gdy rodzina ma ochotę na sycącą przekąskę, robię te ziemniaki. Smakują, że palce lizać

Dodano:
Łódeczki ziemniaczane z pieczarkami Źródło: Shutterstock / IriGri
Między obiadem a kolacją moja rodzina często ma ochotę na sycącą przekąskę. Wtedy przyrządzam im na przykład zapiekane ziemniaki. Nie ma przy nich dużo pracy, a doskonale smakują i sycą. To zasługa dwóch prostych dodatków.

My, Polacy kochamy ziemniaki. Zazwyczaj serwujemy je do obiadu, jednak doskonale sprawdzają się też w różnych potrawach. Można z nich bowiem zrobić chrupiące placki, delikatne kopytka czy sycącą przekąskę. Ta ostatnia może mieć na przykład postać łódeczek z pysznym farszem. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a naprawdę świetnie smakują.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?

Ziemniaki przeznaczone do zapiekania trzeba wcześniej ugotować. Najlepiej ugotować je bez obierania, czyli w mundurkach. Dzięki temu warzywo będzie smaczniejsze i bardziej odżywcze. Skórka ograniczy bowiem wymywanie z ziemniaków cennych składników. Poza tym ziemniaki ugotowane w skórce mają też przyjemniejszą, bo bardziej wilgotną konsystencję.

By ugotować ziemniaki w mundurkach, trzeba je dokładnie wyszorować, opłukać i włożyć na osolony wrzątek. W zależności od wielkości bulw ich czas gotowania wynosi ok. 25-30 minut.

Jak zrobić ziemniaczane łódeczki zapiekane z pieczarkami?

Przygotowanie ziemniaczanych łódeczek z pieczarkowym farszem zaczynam od nastawienia ziemniaków do gotowania. W czasie, gdy się gotują, przygotowuję farsz. Pieczarki warto bowiem wcześniej podsmażyć, dzięki czemu będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Przepis: Łódeczki ziemniaczane z dodatkiem pieczarek

Łódeczki ziemniaczane zapiekane z pieczarkami i serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 4 większe ziemniaki
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g żółtego, startego sera
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj je ok. 30 minut. Przed końcem gotowania sprawdź ostrzem noża, czy są już wystarczająco miękkie. Odcedź je, przestudź.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, całość przesmaż, dopraw solą i pieprzem.
  3. Zapiekanie ziemniakówKażdego ziemniaka przekrój wzdłuż na połowę. Połówki ziemniaków ułóż w naczyniu do zapiekania skórką do dołu. Górę ziemniaków obłóż pieczarkami z cebulą, posyp startym serem. Całość zapiekaj 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Czym jeszcze można obłożyć ziemniaki do zapiekania?

Ziemniaki przeznaczone do zapiekania można obłożyć też innymi składnikami pełnymi smaku. Tu dobrze sprawdzi się np. boczek wędzony, kiełbasa salami, cebula. Składniki te należy pokroić i podsmażyć, dzięki czemu całość wystarczy tylko zapiec. Tak przygotowane dodatki warto posypać lub wymieszać ze startym serem. Składnik ten zwiększy smakowitość i soczystość ziemniaków. Dodatki, którymi obkładamy ziemniaki warto przyprawić tymiankiem lub rozmarynem, bo zioła te doskonale pasują do ziemniaków.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...